En vinter preget av svært høye strømpriser har gjort at mange har vendt blikket sitt mot vedfyring. Det har ført til at svært mange vedprodusenter i Sør-Norge har gått tomme for ved. Dermed har jakten på alternativt brensel fått fart på seg, og mange har blant annet blitt nysgjerrige på vedbriketter. De går også ofte under navnet peiskubber.
Uansett hva du kaller dem for, er det snakk om kubber eller briketter laget av sammenpresset spon eller flis. Råvaren som brukes i produksjonen er som regel overskuddsflis fra sagbruk. Slik sett representerer vedbriketter et bærekraftig alternativ, og det finnes også varianter som er Svane-merkede. De fungerer i prinsippet helt likt som vanlig ved og når du skal fyre opp med dem gjør du det på akkurat samme måte som du ville gjort med vedkubber. Rent økonomisk kan det også lønne seg å fyre med vedbriketter da du ofte kan få dem til en ganske rimelig penge.
Brenner med svært høy energi
Det er imidlertid én ting du skal være særlig oppmerksom på, nemlig at vedbriketter og peiskubber brenner med svært mye energi ettersom de er laget av sammenpresset trevirke. Faktisk kan en vedbrikett av en viss størrelse gi tre ganger så mye energi som en vanlig vedkubbe. Det betyr at du må utvise forsiktighet når du fyrer med dem, og en god regel er at du kun skal legge inn 1/3 av det du ville gjort med vanlig ved. De fleste produsenter har dessuten egne anbefalinger på hvor mange du kan legge inn i ovnen av gangen – typisk maksimalt to stk.
Legger du i for mange vedbriketter risikerer du at ildstedet blir for varmt, noe NRK kunne dokumentere i slutten av desember 2021. En kvinne fra Sandefjord hadde lagt i hele fire vedbriketter og til slutt ble vedovnen så varm at den begynte å gløde. Det lokale brannvesenet estimerte at ovnen holdt en temperatur på over 1000 grader. Det gikk heldigvis bra i dette tilfellet, men det var egentlig bare tilfeldigheter som gjorde at det ikke gikk helt ille.
Ikke alle liker vedbriketter
Du bør også være klar over at det er delte meninger om bruken av vedbriketter. Fagfolk ved SINTEF og produsenter av vedovner er blant aktørene som er skeptiske til, og sågar fraråder bruk av vebriketter og peiskubber.
Skepsisen skyldes at den høye varmen som kan oppstå, kan være skadelig for ildstedet og pipa. De fleste ovner er laget for forbrenning av vanlig ved som er tørr og ren, og ikke for kompaktved som vedbriketter. Selv om brikettene er laget av treverk, brenner de nemlig på en helt annen måte enn vanlig ved og krever i følge enkelte at noen følger med hele tiden for å passe på at forbrenningen går greit for seg. En del vedbriketter er også tilsatt parafin. Det hører ikke hjemme i en vedovn i utgangspunktet og kan også bidra til at temperaturen blir for høy.