Fem enkle steg for maling av huset

Selve malingen er faktisk bare ett av stegene

Av ByggeBolig
14. juni 2018
http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180614052413356.jpg http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180614052413356.jpg
0

Steg 1: tilstandssjekk
Ta deg en runde rundt huset og sjekk tilstanden på kledning, vindusomramminger, vindskier osv. Er noe av det råttent må det skiftes ut. Om du enkelt kan stikke en kniv inn i treverket, vet du at det er råttent. 

Steg 2: vaske fasaden 

Skyll veggen med vann, påfør kraftvask nedenfra og opp og vask veggen nedenfra og opp med en børste på forlengerskaft. Til slutt spyler du veggen med en hageslange ovenfra og ned. Ikke bruk høytrykksspyler. Når veggen har tørket kan du påføre sopp- og algedreper for å hindre fremtidig soppvekst . 

Steg 3: fjerne løs maling 

Gå over hele huset og fjern løs maling med en malingsskrape. For å vite hvor mye maling som må skrapes bort, kan du bruke en kniv til å lage rutenett i malingen. Løsner malingen når du lager rutenettet, må den skrapes bort. Gå så over med en stålbørste for å jevne ut kantene på malingen som sitter igjen. Oppfliset treverk jevnes ut med sandpapir. 

Steg 4: grunning 

Alt bart treverk må påføres grunning for å sikre holdbarhet over tid. Grunningen skal påføres vått i vått helt til treverket slutter å suge. Det gjelder både der du har skrapet bort maling og på nytt treverk. Vær spesielt nøye med endeved. 

Steg 5: dekkfarge 

Start øverst og jobb deg nedover - så minimerer du risikoen for å komme borti våt maling mens du jobber. Ikke vær redd for å bruke for mye maling, men pass på at du ikke får renner. Du bør ha ulike typer pensler for å jobbe effektivt. For eksempel en bred, flat pensel for de store flatene, en radiatorpensel for kriker og kroker og en oval pensel til vinduer. Du kan også male med rulle, men da bør du etterstryke med pensel. 

Andre viktige ting å tenke på: 

  • Ikke mal treverk med over 18 % fuktighet – bruk fuktmåler for å sjekke 

  • Unngå maling i sollys – da tørker maling for fort og du risikere skjolder 
  • Bruk forlengerskaft på ruller og pensler, så jobber du mer effektivt og ergonomisk 
  • For best resultat bør du male to strøk med dekkfargen
  • Vurder stillas fremfor stige. Det er både tryggere og mer effektivt.


2082
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også