Ferdig impregnert fra naturen

Kjerneved fra saktevoksende trær er noe av det beste du kan få

Av ByggeBolig
30. mai 2018
http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180530103412984.jpg http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180530103651092.jpg
0
De fleste typer av terrassebord er behandlet på en eller annen måte for å oppnå motstandsdyktighet overfor vær og vind. Enten det dreier seg om impregnering med ulike væsker, varmebehandling eller koking i olje. 
Samtidig finnes det materialer det ikke gjøres noe som helst med, men som kommer ferdig behandlet fra naturens side. Karakteristisk for denne typen treverk er at det kommer fra saktevoksende trær som har tette årringer og et høyt innhold av fett og harpiks. Det gjør at treverket har høy motstandsdyktighet overfor vær og vind, samt sopp og råte. Vi snakker typisk om kjerneved fra tresorter som eik, furu og lerk. Kjerneved vil si materialer som tas fra midten av en tømmerstokk. 
De mest kjente produktene innen denne kategorien er sibirsk lerk og malmfuru. Begge deler kan brukes til terrasse og er miljøvennlige valg som krever lite vedlikehold. Både malmfuru og sibirsk lerk kan behandles for å få ønsket farge, men det er ikke nødvendig av hensyn til treverkets egenskaper eller holdbarhet.
Visste du forresten at de eldste norske bygningene av malmfuru kan dateres flere hundre år tilbake i historien? De har stått ubehandlet siden bygging og er tilnærmet like motstandsdyktige for vær og vind den dag i dag.
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også