115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Finner du ikke det du trenger på trelasten?

Da bør du sjekke hos sagbruk, høvlerier og snekkerverksteder

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

17. juni 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

17. juni 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220617073232121.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220617073232121.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Går vi noen tiår tilbake i tid, var det helt vanlig å handle trelast direkte hos det lokale sagbruket eller høvleriet. Og selv om det fantes en del typer trelast som ble produsert over hele eller store deler av landet, er vi langt unna dagens situasjon med standardiserte varer på tvers av alle butikkene i hele landet Er du ute etter noe annet enn standardvarer, enten det gjelder kledning, listverk eller panel, kan det være du får en vanskelig jobb dersom du prøver å finne løsningen hos de store kjedene.

Det er da du skal huske på at sagbrukene og høvleriene på ingen måte er borte. Det finnes bare langt færre av dem enn det gjorde før.

Kan lage det meste

Sagbruk og høvlerier kan ofte hjelpe deg med å lage det meste du trenger innen trelast. En velkjent utfordring for mange som eier gamle hus, er eksempelvis å få tak i listverk likt det som er i boligen fra før av. Mange av de gamle profilene, som kanskje bare ble høvlet ett eller noen få steder i landet, er ganske enkelt ikke mulig å få tak i lenger. Hos et høvleri finnes det imidlertid muligheter. Dersom du tar med deg en bit av listen du trenger er det som regel mulig å slipe stål og høvler som gjør det mulig å lage helt nye lister som ser nøyaktig ut som de gamle.

Du må selvsagt regne med å betale noe for å få slipt nye stål og høvler. Trenger du kun noen få meter betyr det at meterprisen fort blir ganske høy, men alternativet er jo at du ikke får tak i materialene du trenger i det hele tatt.

Mange sagbruk og høvlerier har dessuten lagervarer som skiller seg litt fra standardutvalget hos byggevarekjedene. Ekstra brede kledningsbord, listverk med forgangne profiler eller andre produkter som ikke ligger på hyllene hos byggevarekjedene er ofte mulig å få tak i.

Sjekk trevarefabrikker og snekkerverksteder

Et annet tips er å sjekke ut lokale trevarefabrikker og snekkerverksteder. Det finnes faktisk ganske mange av dem rundt omkring i landet. Sjekker du nettsidene til eksempelvis Norske Trevarer får du en god oversikt over mange av dem. Særlig snekkerverkstedene kan ofte lage ting som er litt utenfor standardsortimentet hos kjedene, men det kan godt hende at du må forhøre deg hos flere aktører for å finne akkurat det du er ute etter.

Er du ute etter spesielle tresorter, kan det også hende at trevarefabrikker og snekkerverksteder kan hjelpe deg. Spesielt dersom du har mindre prosjekter der du ikke trenger store mengder materialer, kan det hende du kan kjøpe kapp fra dem. Aktører som produserer trapper, kan også være et tips her. Det finnes dessuten noen nisjeaktører utenfor byggevarekjedene som i større eller mindre grad spesialiserer seg på salg av spesielle tresorter.

2708
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også