Fire måter å skjule skruer på

Gi prosjektene dine en fin finish

Av ByggeBolig
2. oktober 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181002074907623.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181002074907623.jpg
0
Om du driver oppussing og rehabilitering, kommer du fort ut for prosjekter der du helst ikke vil ha synlige skruer eller spiker. For eksempel hvis du bygger møbler som skap, hyller og bord.

Skru fra den usynlige siden

Hvis prosjektet tillater det, er det ofte lurt å skru eller spikre fra baksiden eller undersiden av materialet. Innfesting fra undersiden er for eksempel en vanlig måte å feste benkeplater på. Har du mulighet, kan du også bruke vinkler til å feste fra bak- eller undersiden. Bare pass på at skruene eller spikerne du bruker ikke er så lange at de kommer gjennom overflaten på andre siden. 

Sparkel skjuler hull

Skal det du lager males, kan du bruke skruer som forsenkes og sparkles over. Dette er standard fremgangsmåte for montering av gips, men kan brukes på mange andre prosjekter også. Det tar imidlertid en del tid ettersom du må vente på at sparkelen tørker og du som regel må sparkle i to omganger fordi sparkelen krymper noe. Har du brukt dykkertspiker holder det som regel å sparkle én gang. 

Plugg hullet

Skruer kan også skjules med treplugger. Da må du først bruke en forsenker tilsvarende diameteren på trepluggen du skal bruke. Forsenkeren monteres på drillen og brukes som et bor for å lage en passelig dyp forsenking. Så skrur du inn skruen og setter trepluggen i hullet. Det finnes egne pluggbor som både forborer for skruen og lager forsenkning for pluggen. 
Når du setter inn pluggen, bruker du en plugg som er lenger enn forsenkningens dybde – så sager du den av og pusser eller høvler den jevn med overflaten i etterkant. Du bør også bruke litt lim i hullet, gjerne slik at det tyter litt opp og fyller eventuelle glipper når du banker ned pluggen. Tørk bort vått lim med en fuktig fille umiddelbart. Det finnes forresten egne bor du kan bruke for å lage dine egne plugger av det samme materialet som du skal plugge. Da får du et så ensartet resultat som mulig. 

Bruk lim

Husk også at du i mange tilfeller ikke trenger skruer eller spiker i det hele tatt, men kan bruke lim. Det egner seg ikke for all mulig bruk, men kan være nyttig i mange ulike tilfeller. Det finnes et rikt utvalg av lim, så sjekk ut hva som passer best til akkurat ditt prosjekt.
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også