SWITCH SECTION

Fire tips til sikrere bruk av elektroverktøy

Unngå skader og jobb mer effektivt

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

5. februar 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190205121926999.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190205121926999.jpg?maxwidth=2000
0

Som boligeier har du helt sikkert et lite utvalg av elektroverktøy som brukes mer eller mindre hyppig. De kan se tilforlatelige ut, men det skjuler seg ofte mye kraft i dem. Det får du særlig merke om det skulle gå galt. Derfor bør du investere i verktøy med innebygde sikkerhetsfunksjoner. Det er i bunn og grunn fire ting som er viktig:

  • god ergonomi   
  • vibrasjonsdemping
  • funksjoner som hindrer tilbakeslag
  • effektiv støvfjerning

God ergonomi er viktig for en behagelig arbeidsposisjon og muligheten til å holde verktøyet komfortabelt over lenger tid. Med dårlig ergonomi blir du fortere sliten og faren for å gjøre feil øker.

I nær sammenheng med god ergonomi, finner vi vibrasjonsdemping. Det viktig for å unngå overbelastning og ulykker dersom du driver tungt arbeid i harde materialer. Et typisk eksempel er boring eller meisling i betong med borhammer. Vibrasjonsdempingen gjør det dessuten enklere og mer behagelig å holde maskinen. Så slipper du også å bli nummen i hele kroppen.  

Funksjoner som hindrer tilbakeslag handler om mekanismer som hindrer skade dersom maskinen eksempelvis støter på blokkeringer. Borer du i harde materialer med en maskin som ikke har slike sikkerhetsfunksjoner kan du oppleve alvorlige skader i hånd og arm dersom drillen ikke stopper dersom den treffer på en blokkering. Det er ikke den måten du ønsker å få testet maskinens krefter på.   

Til sist er det viktig å ha kontroll på støvmengden verktøyet genererer. Kapper du en bygningsplate på langs vil du fort se at det blir mye sagspon både i luften og på bakken. Det verken bra å puste inn eller spesielt moro å støvsuge opp i etterkant. Derfor er det viktig at verktøyet har gode funksjoner for støvoppsuging. Det kan dessuten være lurt å koble en støvsuger til verktøyet for å redusere støvet til et minimum.

PS! Ikke glem verneutstyr som briller, hansker og hørselvern!

1912
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også