Flate tak gir nye utfordringer

Det er ekstra viktig å passe på at det blir tett

Av ByggeBolig
9. oktober 2018
Foto: Balazs Busznyak / Unsplash
Foto: Balazs Busznyak / Unsplash
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181009113130087.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181009113130087.jpg
0
Moderne boliger med flate tak har blitt mer og mer populært. Dessverre medfører det også større risiko for vannskader, noe både boligeiere og forsikringsselskaper har fått merke de siste årene. 
Utfordringen kan særlig knyttes til at flate tak ikke får den samme hjelpen fra tyngdekraften som tradisjonelle skråtak. Regn- og smeltevann renner ganske enkelt ikke bort like lett. Det er ikke problematisk i seg selv, men kan bli det dersom taktekkingen er mangelfullt utført eller begynner å forvitre på grunn av alder og slitasje. Til sistnevnte hører det også med at et flatt tak er tekket med papp eller membran som har mange skjøter og overganger som kan bli svake over tid.  
Summa summarum risikerer du simpelthen at langt mer vann kommer inn i boligen på et flatt tak som er utett enn et skråtak som er utett. Dette kan dessuten foregå over lang tid uten at du merker det. Dermed kan skadene bli store og kostbare. 
Derfor er det så viktig å velge riktig produkt når du som boligeier skal få tekket et flatt tak. Velger du eksempelvis en takmembran av PVC kan du forvente minimum 30 års levetid. Langtidstester viser at mange PVC-membraner har god fleksibilitet og lang restlevetid også etter 30 år. PVC-membraner sveises med varmluft i skjøtene -  det sikrer helt tette overganger. 
Bygger du bolig med flatt tak bør du være påpasselig med at det bygges med riktig fall som leder regn- og smeltevann mot sluk/nedløp. Har du ikke kompetanse til å vurdere det selv, kan du leie inn eksterne som kan kontrollere det for deg.  
Andre tips til deg som har flatt tak: 
  • Sjekk at det ikke ligger vanndammer på taket etter regnvær 
  • Rens nedløp og sluk jevnlig for å unngå at de går tett 
  • Sjekk taket for sprekker og utettheter et par ganger i året 
Finner du utettheter bør du ringe taktekker for utbedring. Fugemasse er generelt ikke godt nok som tettemiddel. 
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også