115

Fordelene med fabrikkmalt kledning

Se hva du bør tenke på når du skal velge kledning til huset eller hytta. Skal du ha ubehandlet, grunnet eller en kledning som er grunnet med ett mellomstrøk på fabrikken?

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

22. august 2023
SWITCH SECTION
https://4cm-boligkanalen-images.azurewebsites.net/boligkanalenimages/20230825114652037.jpg?maxwidth=2000 https://4cm-boligkanalen-images.azurewebsites.net/boligkanalenimages/20230825114652118.jpg?maxwidth=900
0

Hos trelasten og byggevarebutikkene finner du tre varianter av kledning:

  • Ubehandlet
  • Grunnet
  • Grunnet med ett mellomstrøk

Valget ditt har betydning for når du kan montere kledningen og arbeidsmengden etter at den er montert.

Grunnet kledning med ett mellomstrøk

Dersom du velger en kledning som er grunnet og påført ett mellomstrøk, slipper du å klatre i stigen eller stå i stillaset rett etter at huset er ferdig. Malingen som er påført på fabrikken sørger for at kledningen er beskyttet med en gang, og du kan vente opptil to år med å male kledningen – og da trenger du bare å male ett strøk!

Fabrikkmalt kledning gir deg også fleksibilitet når det kommer til monteringstidspunktet. Du kan montere den uansett årstid – midt på vinteren eller på en våt novemberdag går fint.

Du slipper også tørkesprekker med fabrikkmalt kledning, som kan komme dersom kledningen krymper. Hvis du har malt etter at kledningen ble montert, blir små striper av umalt treverk synlig. Fabrikkmalt kledning, derimot, har hele bordet dekket med maling og da kommer det ingen striper når bordene krymper.

Grunnet kledning

Hvis du går for en kledning som bare er grunnet, har du mindre tid før du må male. Ut ifra hvilken grunning du velger, må du male eller beise innen 2–12 måneder – sjekk dette på spannet.

Husk å behandle kuttflatene og endevedene med grunning, beis eller maling, ellers tiltrekkes fuktighet og vann som kan skade treverket.

1486
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også