Forsikringen din dekker ikke alt

Noen typer vannskader bør du for all del unngå

Av ByggeBolig
18. oktober 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181018071536393.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181018071536393.jpg
0
Vannskader er noe av det verste du som boligeier kan oppleve og det kan koste svært mye penger å fikse opp i det. Men jeg har jo forsikring, tenker du kanskje? Da bør du være klar over at den ikke dekker alle typer vannskader.
Forsikringen din dekker nemlig bare skader som har oppstått brått og uventet. Typiske eksempler vannrør eller kraner som plutselig sprenger lekk. Får du derimot vannskader som følge av lekkasjer som har oppstått over tid, kan du ikke regne med at forsikringsselskapet vil hjelpe deg. Typiske problemråder er overganger mellom membran og sluk eller rør, samt at dårlig eller manglende membran. 
I boliger med eldre våtrom er denne typen lekkasjer typisk et symptom på manglende vedlikehold, slitasje eller en kombinasjon av begge deler. Husk at husforsikringen din er på ingen måte ment som et sikkerhetsnett som skal gjøre det mulig å utsette nødvendige oppgraderinger eller utføre påkrevd vedlikehold. Du som boligeier er selv ansvarlig for å utføre oppgraderings- og vedlikeholdsoppgaver som sikrer et tilstrekkelig funksjonsnivå.  
Den samme typen lekkasjer kan også oppstå på splitter nye våtrom og skyldes gjerne dårlig utført arbeid. Det dekkes heller ikke av forsikringen. Data fra både norske Mycoteam og det svenske forsikringsselskapet Folksam viser for eksempel at svært få bad utført med smøremembran har tilstrekkelig tykkelse på membranen. Da er det kun snakk om tid før vannskadene er et faktum, og det er ikke sikkert du legger merke til det før det har gått veldig lang tid og skadene har blitt store. 
For å være best mulig sikret mot lekkasjer, er det noen ting du bør tenke på: 
  • Har du et eldre våtrom og er usikker på tilstanden bør du gjennomføre en tilstandskontoll sammen med rørlegger eller takstmann 
  • Iverksett tiltak umiddelbart dersom du finner tegn til fukt eller råte 
  • Velg solide firmaer med gode referanser dersom du skal bygge nytt bad.  
  • Bruk banemembran eller våtromsplater på gulv og vegg, så er du sikret korrekt tykkelse på membranen 
  • Krev dokumentasjon på produkter og løsninger. Membran skal for eksempel dokumenteres med bilder før støping 
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også