SWITCH SECTION

Fryseboksen trenger varme for å holde maten din kald

Du burde derfor ikke plassere fryseren i et uisolert rom.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

14. januar 2021
Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

14. januar 2021
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210114143701607.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210114143250928.jpg?maxwidth=2000
Fryseboks 4.jpg Fryseboks 4 - mobil.jpg
115
0

Litt rart kanskje, men en vanlig fryser klarer ikke å holde maten din kald uten varme. 10 varmegrader er den nedre grensen på romtemperaturen, du bør derfor ikke plassere en fryser som er laget for stå i et oppvarmet rom i en uisolert garasje, utebod eller kjeller. Det samme gjelder på hytta, dersom den ikke har oppvarming vinterstid.

Når romtemperaturen går under 10°C sliter komponenter, som kompressoren, og kjøleeffekten blir dårligere. Dersom temperaturen stiger vil motoren begynne å gå igjen, men da er maten sannsynligvis allerede ødelagt. I tillegg blir det vond lukt i fryseren av opptint mat.

Skal hytta stå kald gjennom vinteren, bør du tømme fryseren og kjøleskapet for mat og trekke ut stikkontaktene. La lokket/døra stå litt på gløtt for å unngå at det danner seg vond lukt. 

Apparater som tåler kulde

Alternativt kan du kjøpe et apparat som tåler kulde – du kan få tak i en fryser, kjøle- eller kombiskap som bruker en gass som ikke tykner. Kompressoren vil dermed klare å pumpe gassen rundt.

Slike frysere koster litt mer enn en vanlig, men fungerer når romtemperaturen går ned mot 15 minusgrader.

Forsikring

Hvert år får forsikringsselskapene tusenvis av meldinger om skader som gjelder mat i frysere, noe som fører til utbetalinger på mange millioner kroner. 

Forsikringen gjelder ved et "vanlig" strømbrudd eller ved andre forhold som du ikke rår over. Dersom fryseren stod for kaldt, kan du ikke regne med å få erstatning for bedervet mat eller at motoren ble ødelagt av unormalt stor slitasje.

Garantien gjelder ikke når årsaken til vond lukt i fryseren er feil bruk av apparatet.

For sikkerhets skyld kan du sjekke hvilken romtemperatur som er best for fryseren din under punktet «klimaklasse» i bruksanvisningen, men de aller fleste vanlige frysebokser trenger 10 varmegrader for å fungere normalt.

2094
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også