Fukt på innsiden av vinduet er noe mange av oss er vant til å se når vi drar bort gardinene fra soveromsvinduet om morgenen eller når vi lager mat på kjøkkenet. Hvorfor skjer egentlig dette?
I bunn og grunn skyldes det at luftomskiftingen i boligen er for dårlig, altså at det er et misforhold mellom andelen brukt luft som transporteres ut av boligen og ny luft som kommer inn.
Bare ved at vi oppholder oss i boligen og gjennomfører våre vanlige gjøremål, vil vi tilføre fuktighet til luften via pusting, svette, matlaging, klestørking osv. I løpet av en vanlig dag vil en familie faktisk kunne tilføre fuktighet tilsvarende mellom 5 og 10 liter vann til inneluften.
Hvis du ikke får luftet ut den varme og fuktige luften vil den treffe den kalde vindusflaten, avkjøles og kondensere i form av vanndråper. Dette skjer særlig når det er kaldt ute – og er det kaldt nok vil du oppleve at dråpene fryser til is. Problemet er størst i rom med høy luftfuktighet, slik som på badet, vaskerommet, kjøkkenet og gjennom natten på soverommet.
Fukten på vinduet er altså et symptom på dårlig inneklima. Over tid vil det også kunne ødelegge nederste del av vinduet i form av råteskader påført av fukten. For å utbedre situasjonen bør du tenke på følgende:
- Dersom du har ventilasjonsanlegg – sjekk det og gjennomfør eventuelt service
- Sørg for god utlufting et par ganger om dagen i løpet av vinteren – luft med full gjennomtrekk i 5 – 10 minutter.
- Åpne eventuelle lufteventiler i vinduene
- Ta en tilstandssjekk på vinduene og vurder om det er behov for å skifte ut ett eller flere av dem
- Unngå klestørking i rom som ikke tåler fukt og bruk tørketrommel med kondensfjerning for egnede plagg
- Bruk kjøkkenviften ved matlaging
Forekommer det dugg mellom glassene på et energivindu, er glasset sannsynligvis punktert og bør byttes ut.