Garasjeport i tre eller stål?

Les mer om fordeler og ulemper med begge deler

Av ByggeBolig
3. september 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180903075720272.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180903075720272.jpg
0
Garasjeporter i tre har lenge vært et klassisk og sikkert valg, men det finnes også andre muligheter på markedet.
I port i tre kan nok i mange tilfeller være det beste valget for sikre harmoni mellom hus og garasje ettersom det er samme materiale som de fleste norske hus er bygget i. For tradisjonelle hus vil et godt valg gjerne være en port med speiler og utskjæringer. Garasjeporter er dessuten de rimeligste i innkjøp.  
På den andre siden krever treverk som kjent en del vedlikehold, samt at påvirkning fra vær og vind kan skape en del trøbbel for store trekonstruksjoner som en garasjeport. Særlig det første året kan du oppleve en del oppsprekking og forskyvning i materialet. Det kan både skape estetiske og praktiske utfordringer for deg. 
Velger du en garasjeport i stål eller aluminium gjør du et valg som krever mindre av deg når det gjelder vedlikehold. Som regel trenger du ikke gjøre noe som helst i hele portens levetid. Ettersom både stål og aluminium er døde materialer trenger du heller ikke være bekymret for påvirkningene fra vær og vind. De er også hardføre med tanke på motstandsdyktighet overfor riper og skrammer. 
Skulle uhellet imidlertid være ute og du står der med en skjemmende ripe eller bulk, skal du være klar over at det som regel er mye vanskeligere å fikse opp i det når du har en port i stål eller aluminium. Ofte er den eneste løsningen å bytte ut hele den skadede seksjonen. Tilsvarende uhell er langt enklere å rette opp i med en port i treverk. 
Om du etter en stund ønsker ny farge på en port i stål eller aluminium er det også mer krevende enn på en port av treverk. Overflatebehandling av slike materialer krever andre fremgangsmåter enn treverk og det kan være du mister garanti hos produsenten dersom du gjør det på feil måte. Sjekk med produsenten før du iverksetter et slikt prosjekt. 

https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også