Foto: Pixabay
SWITCH SECTION

Gjenbruke et gammelt gulv?

Med tålmodighet og riktig verktøy får du det til

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

7. desember 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

7. desember 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201207115953163.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201207115952554.jpg?maxwidth=2000
girl-925635.jpg girl-925635.jpg
0

Selv om det finnes utallige typer gulv hos byggevarebutikkene, er det mange som opplever at det fineste gulvet allerede ligger i huset. Ofte i form av et gammelt heltregulv bestående av tykke og solide gulvbord med mange tiårs historie i ryggsekken. Problemet er bare at gamle gulv ofte er kalde å gå på da bjelkelaget som regel er sparsommelig isolert eller at isoleringen er utført som har gått ut på dato og ikke gir særlig god isoleringseffekt.

Hvis du er klar for å legge ned litt innsats, kan du imidlertid få det beste av begge verdener. Altså et gammelt heltregulv og et isolert bjelkelag som bidrar til å holde på varmen. Den største jobben består i å fjerne det gamle gulvet uten å ødelegge det, og her er det som regel viktig å gå skånsomt og tålmodig til verks. Bruker du brekkjernet med rå kraft kan vi nærmest garantere at treflisene flyr i alle retninger og at gulvbord etter gulvbord kommer til å bli ødelagt.

Den beste måten å gjøre jobben på, er å løfte gulvbordene litt etter litt i hele lengderetningen. I praksis vil det si at du bør løfte dem på hvert sted der de er spikret fast til underlaget. Du kan gjerne gjøre dette med et brekkjern, men det kan også være smart å slå inn kiler ved hver spiker for å løfte bordene forsiktig og jevnt. Uansett hvordan du gjør det, er det viktig å ikke forhaste seg.

Bajonettsagen kan være nyttig

Om denne fremgangsmåten er tilstrekkelig for å løsne bordene helt, avhenger litt av hvordan de er festet. Er det for eksempel brukt lange spiker må du ofte vippe dem såpass mye opp at du risikerer å ødelegge not eller fjær. Da er det som regel bedre å kappe spikerne med en bajonettsag. Så lenge du har fått løftet bordene litt opp, er det enkelt å få plass til sagbladet på bajonettsagen mellom gulvbordet og underlaget.

Fordelen med denne fremgangsmåten er at du ikke trenger å bruke særlig kraft på gulvbordene i seg selv – dermed er det mye mindre risiko for å ødelegge noe. Så snart alle spikerne er kappet ligger gulvbordet løst og kan plukkes enkelt bort.

Etter hvert som du fjerner bordene, kan det være smart å nummerere dem i rekkefølgen du tok dem opp. Det er nemlig ikke gitt at bordene vil passe sammen om hverandre når du skal montere dem igjen.

2254
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også