Gjør klar hjemmet for høsten og vinteren

Synes du det er kaldt overalt? Her er noen enkle tips for å holde varmen.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

18. september 2020
Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

18. september 2020
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200918124110440.png?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200918124059416.png?maxwidth=2000
Stue - koselig - vinter.png Stue - koselig - vinter.png
0

I tillegg til å lulle deg inn i favorittpleddet og drikke te, kan du gjøre noen enkle tiltak for å få opp varmen i boligen og kroppen.

Lange gardiner

Gardiner isolerer mot trekk og kulde – fôrede gardiner isolerer mest. Velg gjerne noen som går helt ned til gulvet, slik at også trekken som kommer langs gulvet isoleres.  

329
Falseb-0

Gulvteppe

Varmen fra beina sprer seg til resten av kroppen. Ha derfor et teppe på gulvet der du sitter mest, for eksempel i sofakroken og under spisebordet. Velg mellom avpassede gulvtepper til soner eller vegg-til-vegg-tepper. Dersom det er fare for mye søling, bør du vurdere et mørkt gulvteppe – gjerne et som står i kontrast med fargen på sofaen eller gardinene.

365
true
Falseb-0
0

Rengjør peisen/ovnen og pipa

For å få en tryggere og koseligere fyringssesong, bør du gjøre klar fyringsstedet før det blir kaldt – kjedelig å våkne en kald lørdagsmorgen å måtte vaske før du kan fyre.

Du kan bruke sotfjerner eller skorsteinsrens til å gjøre ren pipa, da reduserer du også risikoen for pipebrann. Få bort sot og fastbrent smuss fra peisen/ovnen, og rengjør glassdøra når du først er i gang – her er trikset å bruke tørt avispapir.

455
Falseb-0

Luft litt hver dag

Selv om det er kaldt (heretter bare ute), må du huske å åpne vinduet for å skifte ut luften i boligen. Midt på vinteren kan det holde med 10 minutters skikkelig lufting om morgenen og kvelden.

Helst ikke åpne noe som går ned til bakkenivå, da mindre søte dyr enkelt kan komme seg inn.

311
false
Falseb-0
0

Ikke slipp inn skadedyr

Selv om du kanskje blir varm av å se en mus i stua, bør du sette ut musefeller, luktmidler eller lydjagere der du tenker at skadedyr kan komme seg inn – i alle fall om du så noe til dem i fjor. Lydjagere sender ut ultralyd som gjør det umulig for skadedyrene å oppholde seg i området, men lyden høres ikke av barn eller voksne mennesker, og er gift- og luktfri.

Mus og andre gnagere liker heller ikke kulda, og vil gjerne overvintre hos gjestfrie nordmenn.

Ting å gjøre klar utendørs

I denne artikkelen kan du se hva du bør gjøre utendørs på starten av høsten: «Sjekker du huset om høsten?»

628
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også