Gjør malingsjobben litt tryggere

Stigen er på ingen måte det beste alternativet

Av ByggeBolig
12. juni 2018
http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180612115027478.jpg http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180612115027478.jpg
0
Huset skal males og du klør deg litt i hodet. Skal du plukke frem stigen og gjøre slik du alltid har gjort? Eller skal du bevege deg i høyden på en litt tryggere måte?
Stigen har vært en fast følgesvenn for mang en boligeier, men den kan i liten grad sies å være en trygg måte å bevege seg i høyden på. Du kan selvsagt feste den i veggen slik at den ikke velter, men du vil aldri komme unna at det å stå i en stige mange meter over bakken kan være forholdsvis risikabelt. I tillegg har du ganske begrenset rekkevidde og må flytte stigen veldig ofte. Det er det nok ganske mange som synder mot og konsekvensen er gjerne at de tar større risiko enn anbefalt – nemlig ved at de strekker seg og balanserer mer enn de bør. Det kan for det første være farlig og for det andre bety at du pådrar deg skader i muskler og ledd. 
En lift er et mer avansert valg som gir deg god rekkevidde og en behagelig arbeidsposisjon. Det finnes lifter med hjuldrift, beltedrift og lifter du må buksere rundt manuelt. Hva du trenger avhenger av hvilket underlag du har på tomten. Er underlaget løst, kan det hende at du bør bruke en lift med beltedrift. Har du terrasse eller andre hindringer trenger du kanskje en lift med knekkarm, slik at du kan navigere kurven over hindringene og inn mot veggen. En sakselift fungerer for eksempel dårlig i slike tilfeller. Kjøringen rundt huset kan ellers lage merker i plenen, så vær oppmerksom på det. 
Det siste alternativet er et stillas. Om du ikke har veldig stort hus, kan du fint dekke en hel side av huset med ett stillas. Når den jobben først er gjort, har du laget deg en god arbeidsplattform for å male hele veggen uten å måtte flytte på noe som helst. Har du en terrasse, kan du for eksempel benytte deg av et rullestillas eller mindre stillasseksjoner når du maler veggene der.  
Stillaser kan fint settes opp i ulendt eller skrått terreng ved hjelp av benjusteringer. Pass imidlertid på at du har god støtte i bakken og at stillaset er godt forankret i veggen. Forankring er for øvrig viktig uansett om du setter opp et stillas på flatmark eller i skrått terrreng.  Om du har et tilbygg på huset, går det også fint å sette opp et stillas ved å bruke kortere ben der tilbygget står. Det går ganske enkelt an å komme seg rundt de fleste hindringer, men snakk gjerne med leverandøren av stillaset for å finne de beste og tryggeste løsningene for ditt stillasbehov. 
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også