Når høsten og vinteren står for døren, er det svært lurt å ta en runde for å sjekke om taket tåler nok et halvår med mye nedbør, snø som smelter og generelt fuktige omgivelser. Kommer du over steder der det er skader, har du nemlig litt tid på deg til å utbedre det før det blir for sent.
Det første du bør gjøre er å sjekke om taket generelt ser bra ut og at det ikke er skader på tekkingen. Har du en form for takbelegg som shingel eller liknende, bør du for eksempel se etter rifter og løse shingel. Med takstein er det lurt å se til å at ingen steiner ligger løst eller at noen av dem har sprukket. Husk at takstein faktisk kan sprekke uten at noen har vært nær dem i det hele tatt, for eksempel på grunn av frostspreng om vinteren. Det er heller ikke til å komme unna at enkelte stein kan være skadet fra fabrikk eller som følge av transport og montering.
Det er også smart å sjekke at beslag rundt piper, luftehatter, takvinduer og liknede er i orden og leder regnvann dit det skal. Har du grad-/kilrenner bør du ta en titt på dem i samme slengen. Det kan være lurt å ta denne typen sjekker i regnvær for å ha mulighet til å se hvor vannet faktisk renner.
Rens og vask
I løpet av høsten faller det svært mye blader fra løvtrær, og mange av dem finner veien til tak og takrenner. Over tid vil det kunne føre til at takrennene blir tette og at vannet ikke finner veien til nedløpsrørene og at det blir oversvømmelse i takrennene. Det kan i sin tur føre til skader på kledningen, eller i verste fall vannlekkasjer inn i huset ditt. Gjør du det til en vane å rense takrennene dine hver høst, er du imidlertid ganske sikker på å unngå slike problemer. Selv om det er en litt kjedelig jobb, er det en billig forsikring mot skader som kan bli kostbare å rette opp i.
Har du et mosegrodd tak bør du dessuten vurdere å gi det en skikkelig vask. Mose er verken pent å se på eller bra for taket, blant annet fordi mosen holder på mye vann og fuktighet som kan føre til skader.
Med mye mose på taket bør du først la den tørke opp og fjerne mesteparten med en stiv kost. Så kan du spraye hele taket med mose- og algefjerner. Har du lite mose gå rett på sprayingen med mose- og algefjerner. La produktet få virke minst et døgn før den skylles av. Planlegger du godt eller er litt heldig, får du hjelp av regnet. Hvis ikke kan du skylle med en vanlig hageslange.
Hvis du bruker høytrykksspyler, bør du passe på at du spyler med lavt trykk ovenfra og nedover. Særlig overflatebehandlet eller ru betongtakstein kan ta skade hvis du spyler den med for høyt trykk. Shingel eller papp skal ikke spyles med høytrykksspyler.