SWITCH SECTION

God flyt på kjøkkenet

Arbeidstrekanten mellom varme, kulde og vann

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

15. mars 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190315121329135.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190315121329135.jpg?maxwidth=2000
0

Kjøkkenet er stedet der alle dagens måltider tilberedes og for at matlagingen skal bli effektiv er det viktig å lage et kjøkken der de mest brukte tingene er i nærheten av hverandre

For å skape en effektiv arbeidsplass er det viktig å ta hensyn til plassering av de tingene du bruker mest i matlagingen:

  • komfyr
  • kjøleskap
  • oppvaskbenk/oppvaskmaskin

Plassering av og avstand mellom disse elementene danner den såkalte arbeids- eller kjøkkentrekanten mellom varme, kulde og vann. Det finnes tommelfingerregler for ideelle avstander mellom disse, eksempelvis at trekanten disse elementene utgjør ikke skal ha en omkrets på mer enn ca. 6 meter. Andre fremhever at sidene på trekanten til sammen bør utgjøre minst 3,6 meter, men ikke mer enn 7 meter.

Uansett handler det om å oppnå en mest mulig optimal plassering av de tre elementene slik at du kan bevege deg effektivt mellom deg mens du lager mat. Bruk derfor tankene som en rettesnor snarere enn en fast regel.

Et godt tips for å legge til rette for en arbeids- eller kjøkkentrekant som passer for deg, er å tegne en enkel planløsning av ditt eksisterende kjøkken. Neste gang du lager middag tegner du inn streker på planløsningen for hver gang du beveger deg fra sted til sted. Gjør dette flere ganger, så vil du få en god oversikt over hvordan bevegelsesmønsteret ditt. Dermed ser du hvilke elementer som bør plasseres i nærheten av hverandre og hvilke som kan plasseres lenger unna. Det gjelder både tingene som utgjør arbeidstrekanten og andre skuffer og skap.

Et helt enkelt tips er dessuten å få en venn til å lage et måltid på kjøkkenet ditt. En som ikke er kjent der vil veldig fort kunne påpeke verdifulle ting for deg, enten det gjelder upraktiske forhold eller ting som fungerer bra. Slike ting klarer du nemlig ikke alltid å se selv.

1839
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også