115

Gode grunner til å grunne før du maler

De fleste malingsprodusentene anbefaler å grunne før du maler, og det er flere grunner til dette.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

16. februar 2024
SWITCH SECTION
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240216125719973.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240216130158038.jpg?maxwidth=900
0

Et strøk med grunning får malingen til å feste seg godt, noe som øker sjansen for et langvarig, pent resultat. Grunningen vil også mette underlaget, slik at du trenger mindre maling for få god dekkevne. Malingen vil i tillegg trekke jevnere inn i underlaget, og dermed redusere faren for skjolder.

Dersom du ikke grunner, vil malingen feste seg dårlig og raskt begynne å flasse av.

Hvor mange strøk trengs det med grunning? 

Det holder som regel med ett strøk grunning på gipsplater, metall, fiber- og vinyltapet, laminatplater, betong, fliser i tørre rom og malte, blanke flater.

Misfargede underlag og treverk, derimot, grunnes med 1–2 strøk kvist- og sperregrunning. Underlag som allerede er behandlet trenger ikke å grunnes, men du bør mattslipe overflaten. Sjekk for sikkerhets skyld instruksjonene om antall strøk på spannet.

Grunningen gjør det enklere å sparkle og slipe

Grunningen synliggjør ujevnheter i underlaget, slik at du lettere ser hva som burde sparkles. I tillegg vil grunningen gjøre at trefibrene reiser seg på treverk, slik du kan slipe bort disse og få en fin, glatt overflate før du maler.

Hvilken type grunning bør du velge?

Det finnes forskjellige grunninger til ulike underlag, så pass på å velge riktig.

Heftgrunn gir godt feste/heft på glatte overflater, som høyglansede materialer, fliser, plast og laminat, og er effektiv på for eksempel kjøkkenfronter, metall, fliser og andre underlag med dårlig heft for maling.

Grunning for tapet brukes som et understrøk før du maler papir-, tekstil- og miljøtapet samt glassfiberstrie. Denne grunningen vil normalt hindre blæring og oppreising av skjøter, slik at du får et godt resultat.

Kvist- og sperregrunning er en kombinasjon av kvistlakk og grunning som hindrer at kvistene skal synes igjennom malingen. Den brukes først og fremst på ubehandlede treverk, men den kan også benyttes for å skjule nikotin-, tusj- og sotflekker.

Grunning for våtrom er en vanntynnet grunning for sugende underlag, som hindrer at fukt trenger inn i underlaget. Merk deg at den ikke erstatter membran.

Oljegrunning brukes på bart treverk og impregnert treverk. Den gjør at treverket blir sterkere og vannavvisende, og er dermed effektiv mot fukt og råte. Oljegrunning finnes til både innvendig og utvendig bruk.

3300
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også