Foto: 4CastMedia AS
SWITCH SECTION

Gode tips til deg som skal isolere

Isolering er også et håndverk som krever riktig utførelse

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

19. mai 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

19. mai 2021
Foto: 4CastMedia AS
Foto: 4CastMedia AS
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210519110507324.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210519110507172.jpg?maxwidth=2000
IMG_20210427_105004 (1).jpg IMG_20210427_105004 (1).jpg
0

Etterisolering av både gulv, tak og vegger kan være ganske kjedelige og monotone jobber. Det er imidlertid viktig at du tar den tiden som trengs for å gjøre en skikkelig jobb. Tar du snarveier og enkle løsninger risikerer du nemlig at sluttresultatet ikke blir som forventet og ønsket.

Første bud når du skal montere isolasjon er at den skal sitte godt i tomrommet som skal fylles. Det oppnår du ved at isolasjonsplaten som skal monteres er litt større enn størrelsen på tomrommet som skal fylles. Tar du en kikk på standard isolasjonsplater, vil du se at de er litt bredere enn avstanden mellom to stendere/bjelker i en konstruksjon som er bygget med CC60 – nettopp for at platen skal stå litt i spenn og fylle godt ut mellom stenderne når den dyttes inn.

Av samme grunn bør du også ha litt overmål når du har behov for å tilpasse isolasjon. Legg gjerne til en centimeter på målene til tomrommet som skal isoleres – og skal du isolere et sted med mye skjevheter er det smart å måle tomrommet flere steder for å få korrekt størrelse på platen. Måler du kun ett sted, risikerer du glipper mellom isolasjon og bjelke/stender.

Selve tilpassingen av isolasjonen bør gjøres med en egnet isolasjonskniv, og du bør skjære langs en rettholt for å få rette og fine kapp. Merk at det finnes ulike typer kniver for ulike isolasjonsmaterialer. Er det snakk om større mengder isolasjon som skal kappes, kan det være smart å skaffe seg et skjærebord til jobben.

Riktig teknikk hjelper

En isolasjonsplate som har litt overmål, kan fort deformeres litt i bakkant dersom du dytter den inn i tomrommet på gal måte. I praksis betyr det at platekantene på baksiden bøyer seg litt og lager tomrom. For å unngå dette bør du trykke inn den ene siden av platen mot den ene siden av tomrommet først. Deretter presser du den andre kanten av platen litt sammen, slik at du kan dytte den inn i tomrommet uten at den treffer stenderen/bjelken. Når du slipper taket, kommer platen til å sprette tilbake til opprinnelig form og vil fylle godt uten at platekantene på baksiden bøyer seg.

Mange lurer dessuten på om det blir feil å presse sammen isolasjonen. Det er jo ikke alltid at tykkelsen på en isolasjonsplate stemmer helt overens med dybden på tomrommet som skal isoleres, særlig i eldre konstruksjoner, og det er svært mye jobb forbundet med å skjære platene ned til riktig tykkelse. Da skal du vite at det i de fleste tilfeller er helt OK å presse isolasjonen sammen, men det vil kunne være forskjeller mellom ulike typer isolasjon. Glassull kan faktisk presses sammen 5-6 ganger før det begynner å bli et problem med tanke på isolasjonsevne. Det er selvsagt sjelden nødvendig å presse den så mye sammen, men da vet du i alle fall at noen centimeters sammenpressing går helt fint dersom det er nødvendig.

PS! Ofte er det lurt å legge to fremfor ett lag med isolasjon. Det er riktignok litt mer jobb, men da kan du forskyve skjøtene og få et tettere sluttresultat med færre kuldebroer.

3007
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også