Grus og gress trenger ikke være stress!

Hvis du skiller dem fra hverandre på riktig måte

Av ByggeBolig
30. mai 2018
http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180530113426243.jpg http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180530113426243.jpg
0
En kombinasjon av grus og gress er utbredt rundt norske boliger. Like utbredt er sannsynligvis frustrasjonen over at det kommer grus i gresset eller at det begynner å vokse gress i grusen. Så hvordan kan du egentlig lage skiller mellom de to som sørger for at ingen av delene skjer?
Fiberduk og kanting 
Et godt tips for å unngå gress i grusen generelt, er å bruke en fiberduk av god kvalitet under grusen og å legge et tykt nok lag grus oppå duken. Det gjelder også når du legger barkduk og bark. Når det gjelder kantene, er den enkleste løsningen faktisk å ta spaden fatt og lage markerte kanter mellom grusen og gresset. En til to ganger i løpet av året går du over for å markere kantene på nytt. Dette kalles å kante og gjør at du på en enkel måte unngår sammenblandingen du ikke ønsker. Vil du gjerne ha en fysisk kant, kan du for eksempel slå ned impregnerte bord rundt kantene.
Kantstein og stålkanter 
Mer omfattende løsninger innebærer å lage kanter med ulike typer steinmaterialer, enten det dreier seg om granitt, betongstein, skifer eller annet. Enkelte av disse produktene må støpes fast, mens andre legges i sand. Om du ikke støper kan det være fordelaktig å trekke fiberduken fra grusen under steinene du lager kant med. Da reduserer du risikoen for at det vokser opp gress og ugress. Med ulike typer steinmaterialer kan du lage mange forskjellige utrykk og leke med kreativiteten.
En praktisk ting du bør tenke på når du lager kanter, er tilgang for gressklipperen. Høye kanter betyr at du må bruke kantklipper for å klippe inntil kanten. Legger du derimot en kant som går jevnt med bakken kan du trille over med gressklipperen som vanlig. 
Vil du ha en mer minimalistisk stil, bør du vurdere stålkanter. Disse slås ganske enkelt ned i skillet mellom gress og grus. Det gir en tynn kant som ser meget bra ut. Med stålkanter er det dessuten enkelt å lage buer og svinger. Historisk har dette faktisk vært en utbredt løsning i uterommet rundt fine hjem og gods i Storbritannia. 
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også