Handelsnæringen i disse korona-tider?

Vi tok en prat med Bjørn H. Nygaard, nordisk leder forbrukerinnsikt
i Prognosesenteret, og stilte han noen spørsmål.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

12. mars 2020
Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

12. mars 2020
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200312121346173.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200312121346173.jpg?maxwidth=2000
0

Hva tror du skjer rundt handelsnæringen dersom mange blir syke av koronaviruset?

  –   Folk er like sultne som før, men færre vil gå ut og spise på restaurant på grunn av smittefare, derfor vil dagligvarebransjen gå opp. All annen handel kommer til å tape ganske mye, svarer Bjørn H. Nygaard, nordisk leder forbrukerinnsikt i Prognosesenteret.

Under finanskrisen vokste dagligvarebransjen relativt mye og restaurantbransjen gikk ned, men lommeboken til de fleste ble ikke påvirket. Nå blir mange permittert fra jobben, noe som ikke var tilfelle under finanskrisen, derfor vil dette slå hardere ut.

I gjennomsnitt bruker nordmenn 36 000 kr på dagligvarer og 7 000 kr på restaurant i året, men dersom dette varer, vil nok alle bruke rundt 40 000 kr i dagligvarebutikkene. Disse butikkene sliter til vanlig mye i Norge, særlig i de store byene, da det er få folk per butikk. I Oslo er det 1 000 innbyggere per dagligvarebutikk, mens i Stockholm er det 3 000. Dagligvarebutikkene vil dermed merke oppgang i disse tider. 

Scenario med ribba butikker?

  –   Norge har hatt god forsyning av matvarer siden krigen, ting fungerer og vi stoler på systemene, men noe hamstring kan det bli. Myndighetene anbefaler at alle kjøper inn mat for én uke fremover, dette kan bidra til enkelte tomme hyller. Eksempelvis mel, ris og pasta har det blitt solgt mye av den siste tiden, men det er langt ifra noen krise, sånn sett, sier Bjørn H. Nygaard.

I Italia, som er ett av landene hvor flest har blitt smittet, ble flere butikkhyller tomme, men de ble fylt opp igjen ganske fort.

Hva med byggevarehandelen?

 –   Når mange blir permittert, og har mye tid til overs, kan det fort hende at de starter å pusse opp, og dette kan gi en positiv effekt i byggevarehandelen. Dette skjedde i Stavanger da mange ble permittert fra oljebransjen noen år tilbake, avslutter Nygaard.


Takk til Bjørn H. Nygaard, nordisk leder forbrukerinnsikt i Prognosesenteret.


2176
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også