Har du lov til å kjøre tilhengeren din?

Det er fort gjort å gjøre noe ulovlig

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

23. mai 2019
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

23. mai 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190523072925821.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190523072925821.jpg?maxwidth=2000
0

I et land der oppussing, rehabilitering og hagearbeid er folkesport nummer én, utløses et stort behov for å frakte materialer og avfall. Derfor er vi europamestere i å kjøre tilhenger – i alle fall målt i antall hengere. Om vi er mestere i lovlig kjøring er nok mer usikkert.

Med førerkort i klasse B, som er det mest vanlige, er det nemlig ikke lov å trekke tilhenger med tillatt totalvekt på mer enn 750 kg. Totalvekten inkluderer både hengerens egenvekt og tillatte nyttelast – og det spiller ingen rolle om du kjører med tom eller fullastet henger.

Det finnes imidlertid et viktig unntak, nemlig det som kalles for campingvogn-regelen. Den tilsier at du kan trekke tilhenger med totalvekt over 750 kg. dersom summen av hengerens tillatte totalvekt og bilens tillatte totalvekt ikke overstiger 3500 kg. Har du både en stor og liten bil kan det altså være du kan trekke hengeren lovlig med den lille bilen.

Utvidelse av førerkortet

Har du en tilhenger med høyere tillatt totalvekt enn 750 kg. og ikke kommer inn under campingvogn-regelen, må du utvide førerkortet. For de fleste er det to aktuelle valg:

  • B96
  • BE

Med B96 kan du kjøre bil + tilhenger med maksimal vekt på 4250 kg. og dette er den enkleste veien til et utvidet førerkort. For å få B96 må du gjennom et syv timers opplæringsopplegg hos trafikkskole, som både inkluderer teori rundt lastsikring og praktisk kjøring på vei. Etter at opplæringen er godkjent kan du bestille nytt førerkort hos trafikkstasjonen.

BE følger nøyaktig samme opplæring som B96, men inkluderer i tillegg en førerprøve. Etter bestått førerprøve har du lov til å trekke tilhenger med tillatt totalvekt på opptil 3500 kg.

For både B96 og BE gjelder imidlertid samme begrensninger som standard B-førerkort hva angår bilen du trekker med – den kan ikke overskride 3500 kg. i tillatt totalvekt.


De enkle sjekkene

Den enkleste måten å sjekke hva du har lov til å trekke, er å bruke Tilhengerkalkulatoren til Statens Vegvesen. Det mest presise svaret får du ved å legge inn både bilens og tilhengerens registreringsnummer.

Uansett hvilket førerkort du har må du også sjekke hva bilen kan trekke. Du finner informasjonen i bilens vognkort. Det spiller ingen rolle hva førerkortet sier så lenge bilen ikke kan trekke den aktuelle tilhengeren.

2338
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også