Har du små hakk i tregulvet?

Det er er faktisk mulig du kan fikse det

Av ByggeBolig
8. juni 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190424112527240.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190424112527240.jpg?maxwidth=2000
0

Det er fort gjort å få mindre hakk og groper i et tregulv. Det kan for eksempel skje dersom noen mister en gjenstand i gulvet eller om noen går med stiletthæler. 

På samme måte som innen medisin bør du prøve med de minst inngripende utbedringsmetodene først. Det innebærer for eksempel å: 

  • Ha varmt vann på litt tørkepapir og gni over/på skaden. Varmen og fuktigheten vil gjøre at treet utvider seg og hakket vil kunne forsvinne/reduseres.  
  • Legge en fuktig klut over det skadede området, bruke strykejern på full styrke og kjøre over kluten med sirkelbevegelser i noen minutter. 

Med sistnevnte måte får du mer varme over lenger tid enn om du bare bruker varmt vann på papir, men olje og lakk kan ta skade av denne typen varmebehandling. Det er derfor viktig å være forsiktig og ikke la strykejernet stå i ro mens du jobber. Er gulvet oljet eller lakket mange ganger er det heller ikke sikkert behandlingen gir noe effekt.

Om ingen av ovenstående metoder gir effekt, finnes det også andre ting du kan prøve. Vi snakker om bruk av enten formtre, smeltevoks eller linoljesparkel. Med smeltevoks trenger du et eget verktøy for å smelte voksen ned i hakket, litt på samme måte som når du legger glider på ski. Formtre og linoljesparkel krever ikke bruk av varme, men påføres med sparkelverktøy.

Med disse metodene får du helt sikkert fylt hakkene og gropene, men hvor pent sluttresultatet blir vil kunne variere. Blant annet fordi det ikke alltid er så lett å få fargen og overflaten på reparasjonsmassen til å matche gulvet for øvrig. Alle tre produktene finnes imidlertid i flere forskjellige trefarger, så det er mulig å komme ganske nære riktig farge. 

1692
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også