115

Har panelveggene dine fått sprekker i vinter?

Her kan du se hvorfor panelveggene har fått sprekker, og hvordan du kan reparere skadene og få like fine vegger igjen.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

20. februar 2024
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240220114041567.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240220114041567.jpg?maxwidth=900
0

Etter en lang og kald vinter er det mange som opplever at panelveggen har fått sprekker både ved spikerslagene og i skjøtene. Dette skyldes at treverket ikke liker all fyringen vi gjør. Varmen gjør nemlig luften tørr, og dette fører til at fuktigheten i treverket tørker opp. Dermed begynner panelet å krympe, og da oppstår det sprekkdannelser og skader.

Hvis panelveggen er nesten helt ny, er det viktig at du ikke setter i gang med å reparere skadene umiddelbart, men vent ett år, slik treverket har gått igjennom alle årstidene. Da vil panelveggen sannsynligvis være ferdig med de største endringene. Dersom du har en gammel panelvegg, kan du godt reparere skadene med en gang.

For å reparere skadene, kan du enten sparkle over eller bruke overmalbar akryl og deretter male veggen på nytt. En slik behandling vil i de fleste tilfeller gjøre veggen like fin igjen. Merk deg at du ikke bruker silikon.

Kvistlakk

Dersom du skal male panelet, bør du kvistlakkere alle kvistene før du maler for å unngå skader – nytt panel trenger to lag med kvistlakk. Det kan også være lurt å grunne panelet før du monterer det opp, slik du unngår synlig og bart treverk.

Luftfukter

Treverk er levende, derfor finnes det ingen garanti mot sprekkdannelser i panelveggen. Men noe som kan fungere, er å sette en luftfukter inn i rommet, slik at luften ikke blir så tørr at treverket får sprekker. 

 i de fleste tilfeller
1407
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også