115

Heksesot oppstår bare på vinteren, så kanskje du bør utsette oppussingsprosjektet til våren

Hvis du pusser opp når det er kaldt, kan den ekle, fettete heksesoten raskt oppstå og legge seg på overflater og tekstiler. Her er noen forebyggende tips og en løsning på å fjerne sotet.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

31. januar 2024
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240131151718195.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240131151700414.jpeg
0

Heksesot, også kalt kjemisk svertning, oppsto for første gang på 1990-tallet og er litt annerledes enn vanlig sot. Det ser ut som skjemmende, sotaktige flekker og har en glatt, fettaktig hinne som gjør misfargingen vrien å vaske bort. Heksesot er plagsomt, men det er ikke farlig for mennesker og bygninger – derfor dekkes det ikke av forsikringen.

Kjemisk reaksjon

Misfargingen oppstår når det blir en kjemisk reaksjon mellom avdampingen fra kjemiske forbindelser i bygningsmaterialer, som maling og lakk, og de fine sotpartiklene i luften. Heksesoten dannes i luften og legger seg på overflater, eksempelvis vegger, hyller, møbler, lysbrytere, vindusruter og i tak.

Det er TMPD-MIB-stoffet som er synderen, og dette finnes blant annet i noen malingstyper, gulvpolish og trykkfarger vi omgir oss med i hverdagen, men ikke i vanlig interiørmaling for vegger og tak, ifølge Wikipedia.

Bare på vinteren

Nye og nyoppussede boliger og hytter er mest utsatt for heksesot, og fenomenet oppstår bare på vinteren når det er kaldt ute og tørr luft inne. Hvis du ser at det blir svart i skuffer, skap og andre steder etter oppussing, er dette tegn på heksesot.

Misfargingen kommer som regel raskt, bare i løpet av noen timer. Men det kan også utvikle seg over tid, og da vil du ikke legge merke til heksesotet før det har gått noen uker eller måneder.

Hvis du skal pusse opp på vinteren, er det spesielt viktig å sørge for god ventilasjon. Egentlig er det best å la være å pusse opp i de kaldeste periodene for å unngå heksesot. Når det er varmere ute, er det også mer fristende å sette opp vinduer og dører for å lufte godt.

Bruk av stearinlys og peis samt sigarettrøyking i nyoppussede boliger og hytter kan også øke heksesot-risikoen. I tillegg kan panelovner og eldre lyspærer som brenner støv lage heksesot.

Slik fjerner du heksesotet

Spray Plumbo Rengjøring Fettløser på en mikrofiberklut, og tørk heksesotet bort fra de rammede områdene. Da skal det ikke være nødvendig å ta frem malerkosten.

Vask også gardiner, tepper og andre tekstiler. I tillegg er det nødvendig å utbedre ventilasjonen for å bli kvitt heksesotet for godt.

Du må vite årsaken til at heksesotet oppstår for å bli kvitt det. Dersom du bare maler over eller vasker, vil det mest sannsynlig komme tilbake.

Artikkelen er ikke sponset av Plumbo Rengjøring Fettløser, men den fjerner effektivt heksesot.

Spray Plumbo Rengjøring Fettløser
2441
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også