Henge opp bilder?

Velg riktig oppheng til veggen

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

25. august 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

25. august 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200825100706536.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200825100706536.jpg?maxwidth=2000
0

For mange oppleves noe så enkelt som å henge opp bilder som en vanskelig sak. Det skyldes stort sett usikkerhet knyttet til hvilke oppheng som bør brukes i ulike typer veggmaterialer.

Har du gipsvegger bør du bruke egne bildekroker ment for gips. De har mothaker som gjør at kroken sitter godt fast i gipsen etter at de er slått inn. Bildekroker for gips kan klare vekten av et bilde på opptil 25 kg. Skal du henge opp noe tyngre enn det, eller du rett og slett bare vil være på den sikre siden, bør du bruke gipsanker eller plateekspander. Da må du i så fall forbore et hull som du så setter ankeret eller ekspanderen inn i og skrur til.

Skal du bare henge opp et lite bilde, er det ikke sikkert du trenger noen av disse delene. Slår du inn en spiker eller stift slik at den står på skrå oppover, klarer den fint å holde vekten av en liten bilderamme.

Mur er ikke mur

Har du vegger av mur, kan det ofte være litt vanskelig å vite hva du skal bruke. Mur er nemlig ikke mur, for det kan både være steinhard betong, porøs lettbetong, teglstein med et solid lag murpuss eller Leca-blokker. Det sikreste hvis du ikke vet hva veggen er laget av, er å bruke plugg og skrue

Da forborer du et hull i riktig størrelser, dytter inn en plastplugg og skrur inn en skrue. Gjør du dette riktig, sitter det godt. Det finnes mange typer universalplugger som kan brukes i flere forskjellige typer murverk, så du må ikke nødvnendigvis vite hva veggen er laget av for å få tak i riktig festemateriell.

Vet du at du har betong og skal henge opp mindre bilder, kan du bruke det som kalles for XB-kroker. De har herdede stifter på baksiden og slås rett inn i betongen.

Aller enklest med trevegger

Skal du henge opp et bilde på en trevegg, er det veldig lite komplisert å gjøre jobben. Da holder det ofte med en spiker eller skrue i passelig dimensjon, men om du bruker spiker skal du huske på at vekten på bildet kan bøye spikeren nedover og utvide hullet i veggen. Da siger bildet og du kan risikerer at det faller ned. For å unngå det kan du bruke det som kalles for X-kroker. De fordeler vekten bedre enn en spiker og de har en stor krok å henge selve bildet på.

2191
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også