Hjelp - vannrøret har frosset!

Slik kan du tine det opp

Av ByggeBolig
11. september 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180911072407401.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180911072407401.jpg
0
Når temperaturen synker og frosten kommer, er det viktig å passe på vannrør som ligger utsatt til. Det være seg rør som ligger i yttervegger, gjennom krypkjellere, boder eller over kalde loft. Ellers risikerer du å stå uten vann i kranen når du står opp om morgenen.
Om det skulle skje, er det noen triks du kan prøve selv før du henter inn fagfolk:  
  • Bruk en hårføner for å blåse varmt luft på røret 
  • Legg varme kluter rundt røret 
  • Heve temperaturen i rommet hvis mulig 
  • Tvinne en selvregulerende varmekabel rundt røret og koble den til 
Du skal aldri bruke åpen ild i form av skibrenner, primus eller andre hjelpemidler. Når du skal prøve en av metodene over må du dessuten huske å stenge hovedvannkranen før du setter i gang. Etter du er ferdig med tiningen bør du åpne kranen forsiktig igjen for å unngå brist på vannrøret når vannet starter å strømme gjennom røret- 
Ringer du en rørlegger for å få hjelp, vil vedkommende bringe kraftigere og mer effektivt verktøy til torgs for å løse problemet. Har du plastrør i huset er det mest sannsynlig at rørleggeren vil bruke damp for å tine frostproppen. Det innebærer at det brukes spesialutstyr for sendes varm damp inn i vannrøret som i sin tur sørger for at isen smelter. 
Har du kobberrør i huset kan rørleggeren også bruke en såkalt tinetransformator. Det innebærer å sette strøm mellom to punkter på røret slik at isproppen tiner. Av hensyn til fare for elektriske støt og brann, skal denne metoden kun brukes av rørleggere.
Konsekvensene av frosne rør vil kunne arte seg litt forskjellig avhengig av om du har plast- eller kobberrør i huset. Generelt tåler plastrør frost bedre enn kobberrør. Om et plastrør fryser er det mindre sannsynlig at det blir skadet. Med kobberrør er det derimot større sjanse for at røret blir ødelagt, for eksempel i form av en eller flere sprekker. Om røret er helt og fint etter opptining, skal du også være obs på at det kan ha blitt svekket. Dermed skal det mindre til at det blir ødelagt dersom det fryser en gang til. 
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også