Hjelp - vi har fått skjeggkre!

De brer om seg i et voldsomt tempo

Av ByggeBolig
21. september 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180921070447498.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180921070447498.jpg
0
Den siste tiden har det blitt mye oppmerksomhet rundt skjeggkre – den hårete storebroren til sølvkreet har nemlig fått en nærmest eksplosjonsartet utbredelse i norske boliger. Du kan finne dem overalt i boligen, ikke bare på fuktige steder som på badet. Erfaringen fra saker hos aktører som driver med skadedyr, viser dessuten at de fleste sakene angår relativt nye eller nyoppussede boliger. Der har de det lunt, godt og god tilgang på næring.
Først som sist kan vi konstatere at skjeggkreet ikke er farlig. Den gjør verken skade på mennesker, dyr eller boligen som sådan. Slik sett kan du slappe av, selv om det ikke er spesielt hyggelig å få dem på besøk. Foreløpig tyder det meste også på at du bør bli vant til dem om de først har gjort sitt inntog i boligen din, for det finnes faktisk ingen effektive måter å utrydde dem på per nå. 
Et av de største problemene med skjeggkre er egentlig at de oppleves som et problem av mange. Den største konsekvensen er derfor at markedets betalingsvillighet gjerne faller dersom det er kjent at det hefter et skjeggkre-problem ved en bolig. Boligen blir ganske enkelt mindre attraktiv. Dersom det oppdages i etterkant kan det fort ende i konflikt mellom kjøper og selger. 

Kan du gjøre noe med det?

Det finnes som sagt ingen effektive måter å utrydde hele bestander av skjeggkre på, men noen ting kan bidra til at holde bestanden nede: 
  • Jevnlig støvsuging 
  • Tetting av sprekker 
  • Sette ut limfeller
Du bør også være påpasselig med ting du tar med deg inn i boligen. Se over emballasje på produkter du har kjøpt og pakk den gjerne opp utenfor huset. Skjeggkreet kan nemlig ha blitt med i transporten. Det samme gjelder når du har vært på reise. Det kan kanskje se litt snålt ut for naboene, men du bør absloutt vurdere å pakke ut bagasjen utenfor huset slik at du minimerer risikoen for å ta dem med inn. 
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også