Hjelp! Oppvaskmaskinen tar ikke inn vann

Gjør litt undersøkelser før du tilkaller servicemannskaper

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

28. mai 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Dersom oppvaskmaskinen skulle slutte å ta inn vann skjønner du fort hvor mye kopper og kar familien forbruker i løpet av dagen – og du får en stor jobb med å holde tritt for å vaske opp alt sammen.

Før du ringer rørlegger eller servicemannskaper hos produsenten, er det imidlertid et par ting du bør sjekke. Har du en oppvaskmaskin som viser feilkoder gjør du lurt å sjekke hva feilkoden betyr - det kan være noe annet enn du tror.

Er du sikker på at maskinen faktisk ikke tar inn vann, må du først sjekke at vanntilførselen faktisk er åpen. Her finnes det flere steder å sjekke. Hovedstoppekranen er ett sted, men dersom du har vann i andre kraner er det ikke den som er synderen. Da bør du sjekke om kranen i kjøkkenskapet er åpen dersom du har en slik. 

Alternativt kan det være du har en kjøkkenkran med en egen stengeventil. Den kan ha blitt slått over i avstengt posisjon i vanvare, for eksempel når kjøkkenkranen har blitt vasket.

Filtre og spylearmer

Er alle kraner åpne må du rette oppmerksomheten mot selve oppvaskmaskinen. Det første du sjekker er at inntaksslangen ikke er bøyd eller ligger i klem. Inntaksslangen har typisk også et filter som kan gå tett, så dette bør du også sjekke mens du er i gang. Det kan dessuten hjelpe å nullstille maskinen. Sjekk bruksanvisningen til oppvaskmaskinen for å finne ut hvordan dette gjøres.

Deretter bør du sjekke tilstanden på spylearmene og andre deler i maskinen som spyler ut vann. Over tid kan de nemlig gå tett på grunn av kalk eller smuss som bygges opp.

Står det vann i maskinen bør du bruke en liten øse for å få ut vannet og rengjøre filteret i bunnen med en liten børste eller liknende. Vann i bunnen av maskinen kan faktisk også indikere feil med avløpspumpen. Maskinen vil nemlig ikke fylle på nytt vann dersom den ikke får pumpet ut det som allerede finnes inni den.

Har du fremdeles problemet etter å ha sjekket alle disse tingene, er det trolig en feil med elektronikken. Har du en oppvaskmaskin med vannstopper eller magnetventil kan det være den som skaper problemer. Da bør du i så fall ta kontakt med produsenten for å fortsette feilsøkingen.2169
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også