Hørt om smarthus?

Det handler egentlig bare om å la teknologien gjøre mer av jobben i huset

Av ByggeBolig
20. juni 2018
http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180620080217574.jpg http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180620080217574.jpg
0
Du skal ha fulgt ganske dårlig med om du ikke har fått med deg begrepet smarthus i løpet av de siste årene. Det er nemlig en av de store trendene som har skylt inn over boligeiere over det ganske land.
Smarthus er egentlig bare en annen måte å si at du lar teknologien overta flere og flere oppgaver i hjemmet. Data fra Prognosesenteres Future Living-rapport fra 2016 viser at norske boligeiere først og fremst er opptatt av å bruke teknologi til å håndtere ting som innbrudds- og brannsikkerhet. Dernest styring av ventilasjonsanlegg, lys og underholdning. Dette er ganske grunnleggende innen smarthus, men det finnes uante muligheter ut over dette. Avhengig av ambisjonsnivå og investeringsvilje, er det egentlig bare fantasien som setter grenser for hva du kan bruke teknologien til. 
Mange er nok av den oppfatning at smarthus betyr store investeringer og prosjekter, men det er ikke nødvendigvis riktig. De fleste leverandører av smarthus tilbyr løsninger som lar deg starte i det små og utvide ettersom behovet melder seg. Dermed kan du prøve med ett rom først og se hva du synes for du bestemmer deg om du vil utvide. Mange smarthus-systemer er dessuten basert på trådløs kommunikasjon, slik at du ikke trenger å åpne vegger for å muliggjøre installasjon. 
En viktig ting du må tenke på når du velger en smarthusløsning er hvorvidt du ønsker å gå for én leverandør som leverer alt eller om du vil velge løsninger som baserer seg på åpne standarder. Med åpne standarder er det enklere å koble til tredjepartsutstyr, men det krever samtidig mer kompetanse og forståelse fra deg som boligeier. Her er det ingen fasitsvar, så vi anbefaler deg å lese deg opp om ulike systemer og vurdere din egen kompetanse og interesse før du tar et valg. 
Future Living viser for øvrig at tre av ti norske husholdninger oppgir at de ville ha brukt en vesentlig del av en sum penger øremerket til bolig, til nettopp smarthus. Det er ingen grunn til å tro at denne andelen vil være lavere når neste versjon av rapporten publiseres. 
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også