SWITCH SECTION

Hold dørene i god stand

De fleste typer irritasjon og trøbbel kan faktisk unngås

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

24. april 2019
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

24. april 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190424115935257.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190424115935257.jpg?maxwidth=2000
0

Mange av tingene vi omgir oss med i boligen krever vedlikehold og ettersyn for å fungere som forventet år inn og år ut. Dørene dine er ikke noe unntak og uten vedlikehold vil du gjerne oppleve en eller flere av følgende ting over litt tid:

  • dørene tar i karmen
  • hengsler som knirker
  • nøkkelskilt og håndtak løsner litt og lager lyder

Det er ganske enkle tiltak som skal til for å holde dørene dine i god form og ikke oppleve at de lager lyder. Tar dørbladet i karmen kan du ofte løse problemet ved å justere det opp eller ned ved å skru på skruene du finner på toppen av bunnen på hengslene dersom du har standard snap-in hengsler. Som regel bruker du en unbrako-nøkkel til dette. 

Hengsler som knirker betyr at selve hengslet er tørt og bør smøres. Det finnes utall av smøremidler du kan bruke for å løse problemet, men du bør ikke velge de mest tyntflytende variantene. Både fordi det er fort gjort å søle med dem og fordi effekten ikke varer så lenge. Det beste er å smøre med en type fett da det gir svært langvarig effekt. Etter du har smurt bør du åpne og lukke døren noen ganger for å fordele smøremiddelet godt.

Et annet punkt er nøkkelskilt og håndtak som løsner litt over tid. Det gir oppgav til raklelyder og kan føre til dårligere funksjon. Da bør du finne frem skrutrekkeren og etterstramme skruene på skiltene rundt nøkkelhullet og håndtaket. På moderne dører brukes skruer som tres inn gjennom skiltet på den ene siden og festes i en hylsemutter på den andre siden. Når du strammer skruen strammer du altså skiltet på begge sider. Noen ganger må du holde igjen hylsemutteren på en ene siden med en skrutrekker mens du strammer skruen på den andre siden.

Her kan du lese mer om dører som tar i karmen og dører som klaprer.

1771
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også