115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Hold varmen når du jobber om vinteren

Lagvis påkledning med flere tynne plagg gjør susen

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

26. oktober 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

26. oktober 2021
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211026123755470.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211026123755470.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Våren og sommeren er høytid for oppussings- og rehabiliteringsprosjekter her til lands, men det går selvsagt an å gjøre mye om vinteren også. Da bør du i alle fall sørge for at det ikke er de lave temperaturene som stopper deg.

Å holde varmen i kroppen om vinteren er ikke så vanskelig, bare du sørger for å kle deg på riktig måte. Det beste tipset er å kle seg med flere tynne lag fremfor ett tykt. Ved å gjøre dette er det enkelt å regulere temperaturen ved å ta på eller av seg ett eller flere lag med klær ved behov. Samtidig får du bedre bevegelsesfrihet med flere tynne lag enn ett tykt.

Det beste er å kle seg opp med tre tynne lag på følgende måte:

  • Teknisk undertøy eller ullundertøy som innerste lag mot kroppen. Undertøyet skal sørge for å transportere bort fukt slik at kroppen holdes ventilert og tørr.
  • Luftige plagg som mellomlag. At plaggene er luftige er viktige da det bidrar til å danne isolerende luftlommer rundt kroppen. Fleece-plagg er et godt alternativ som mellomlag.
  • Som ytterste lag bør du bruke en vind- og vanntett skalljakke for å stoppe vind og vann. Det er også viktig at jakken er pustende, slik at fukt blir ventilert ut.

Andre viktige ting du bør tenke på, er viktigheten av å dekke hele kroppen. Typiske områder der det kan være vanskelig å kle på seg er nakken, håndleddene og hendene. For å dekke nakken er det smart å bruke hette, enten på jakka eller genseren, mens kåndleddene kan beskyttes ved å bruke en jakke eller genser med tommelgjennomføring (pulsvarmer).

Når det gjelder hendene bruker de fleste hansker, men tas ofte av da de blir litt klumpete når du trenger fingerfølsomhet. Dersom du tar dem av er det lurt å oppbevare dem nært kroppen slik at de holder på varmen og er varme når du skal ta dem på deg igjen. Det er også viktig at hanskene får tørke helt opp dersom de blir våte.

1868
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også