115
Foto: 4CastMedia
SWITCH SECTION

Husk dette hvis du har vinduer med antidugg-belegg

Det tåler mye mindre enn glasset i seg selv

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

22. november 2023
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

22. november 2023
Foto: 4CastMedia
Foto: 4CastMedia
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20231122124032909.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20231122124032909.jpg?maxwidth=900
Foto: 4CastMedia
Foto: 4CastMedia
0

Det er nok ganske mange som blir litt overrasket når de ser utvendig dugg på helt nye vinduer med 3-lagsglass. For selv om det er egentlig bare er et kvalitetstegn som viser at vinduet er svært godt isolert, kan det være forholdsvis irriterende å få utsikten blokkert av dugg som dekker det meste av ruten.

Hvis du vurderer å kjøpe nye vinduer, skal du derfor vite at det er mulig å velge vinduer med antidugg-belegg. Dette belegget vil hindre dugg i å oppstå i de aller fleste tilfeller, slik at du stort sett alltid har fri sikt ut av vinduene. Det er imidlertid noen ting du bør vite når det gjelder vedlikehold av slike vinduer.

Belegget kan ta skade

Da det er snakk om et belegg som ligger utenpå glasset, må du nemlig være litt skånsom. Belegget tåler ganske enkelt ikke samme type behandling som du er vant til at normalt glass gjør. Når du skal vaske vinduene utvendig, er det derfor viktig at du bruker:

  • En myk klut, pusseskinn eller svamp. Du skal ikke bruke skuresvamp
  • En nal som ikke består av metall

Generelt er det også viktig å passe på at vaskeustyret er rent. På den måten unngår du å dra med deg støv og skitt som kan lage riper i belegget. Av samme grunn skal du holde skarpe gjenstander eller andre ting som kan lage riper på glasset, unna. Eksempler er kniver, sandpapir og stålull. Husk at ringer og smykker også kan lage riper.

Rent vann holder som regel

Når det gjelder rengjøringsmidler, kommer du som regel langt med rent vann. Er det behov for litt ekstra kraft, kan du bruke vanlige rengjøringsmidler beregnet på glass. Du skal ikke bruke rengjøringsmidler med slipepartikler, som har innhold av silikon eller som ikke er beregnet på glass. Eksempelvis blekemidler, white spirit eller liknende.  

Når du skal utføre husvask, bør du dekke til vinduene med plast eller liknende for å unngå at sprut fra vaskemiddelet treffer glasset. Det bør du også gjøre når du driver med annet arbeid i nærheten av vinduet, enten det dreier seg om maling, mørtel eller annet.

2032
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også