Foto: Pixabay
SWITCH SECTION

Husk ventilasjonen på badet

Uten god ventilering kan det både oppstå helseplager og skader på huset

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

4. desember 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

4. desember 2020
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201204094011126.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201204094009641.jpg?maxwidth=2000
bathroom-1872193.jpg bathroom-1872193.jpg
0

På ethvert baderom oppstår det store mengder fukt når vi dusjer og bader. Denne fukten må ut av badet og boligen for å unngå at både helseplager og skader på huset. I nye hus løses dette ved å montere balansert ventilasjon, som til tilfører ren, filtrert og frisk luft i soverom, stue og oppholdsrom. På våtrommene, slik som bad, toalett og vaskerom, blir den brukte luften sugd ut av boligen.

Har du ikke balansert ventilasjon, er det best å bruke en baderomsvifte. Da kan du med fordel bruke en type som har fuktføler – og gjerne i kombinasjon med kontinuerlig drift. Ved å ha en vifte med kontinuerlig drift sikres nemlig en grunnventilasjon som sørger for at det stadig byttes ut litt luft på badet. Når det oppstår fukt, sørger fuktføleren for at hastigheten på viften økes slik at den fuktige luften blir transportert ut på en rask og effektiv måte.

Velg riktig plassering

Plassering av en baderomsvifte er ikke en sak som bør overlates til tilfeldighetene. Det beste er nemlig å plassere den så nærme dusjen eller badekaret som mulig. I tillegg bør den plasseres høyt, og det beste er om du kan montere den i taket. Som et siste punkt, er det verdt å nevne at den bør plasseres så langt fra baderomsdøren som mulig. På den måten vil viften fange opp fukt raskest mulig å sørge for best mulig ventilering.

Andre ting du bør tenke på:

  • Ved montering i tak og der du bruker lange kanaler, kan det være lurt å bruke en kanalvifte.
  • Skal du bruke en eksisterende kanal, bør du forsikre deg om at den er tett og at den er isolert dersom den går gjennom kalde rom
  • Går kanalen ut gjennom yttervegg, kan det være lurt å montere et tilbakeslagsspjeld. Da slipper du at kald luft slipper inn når viften ikke er i drift.
  • Er det sentralavtrekksvifte montert i bygget, bør du sjekke at den fungerer som den skal og at du har nok friskluftventiler i boligen.
1876
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også