SWITCH SECTION

Hva bør man strø med om vinteren?

Snøen har kommet, og det blir fort glatt ute. Det finnes mange ulike måter å strø på, men hvilken er mest effektiv?

Av ByggeBolig

Bettina Eilertsen

Boligkanalen

11. november 2019
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191111124129208.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191111125027497.jpg?maxwidth=2000
0

Snøen bidrar til glatte veier og spesielt glatte oppkjørsler og inngangspartier. Derfor er det viktig å strø riktig. De ulike metodene vil ha ulike effekter. Her har du ulike tips og grunner til hva du bør strø med om vinteren.


Salt

Salt brukes som regel når større veier skal strøs. Det brukes lite av privatpersoner fordi det har sine følger. Mange unngår å strø med salt fordi man ved mange tilfeller drar det med seg inn i huset. I tillegg vil saltet bare smelte det øverste laget med is, og skape et lag med vann over underlaget. Det vil da bli mye slaps og søl i veiene. Salt bør derfor helst brukes når underlaget fortsatt er bart og når det ikke er for kaldt ute. I tillegg er salt en stor belastning for miljøet. 


Sandstrøing

Sandstrøing er en effektiv metode. Sand bidrar til å gjøre underlaget grovere ettersom den ikke trekkes ned i snøen og isen, men blir liggende på overflaten. Det bidrar til et bedre veigrep, noe som er viktig både på veien og på private tomter. Sandstrøing kan brukes etter snøen har lagt seg og det har blitt dannet is på overflaten. 


Fastsand

Fastsand er den mest effektive løsningen for strøing. Fastsand får man ved å blande grus eller sand med kokende varmt vann. Da vil effekten av strøingen bli enda bedre enn ved vanlig sandstrøing. Det er fordi den varme sanden vil smelte ned i snøen på veien og fryse fast på overflaten. Denne løsningen vil skape et sandpapir lignende løsning, noe som gir en ekstremt god gripefunksjon. 


Kalkstein

Kalkstein har blitt et veldig populært strøsingel ettersom det har skarpe kanter. Det blir derfor et effektivt strø. Den asymmetriske formen til kalksteinen gjør at strøet ikke flytter like enkelt på seg som andre typer strømiddel. Formen gjør at det vil sette seg i isen og skape gode underlagsforhold. I tillegg vil kalksteinen bli varm i sola og holde på varmen når sola har gått ned. Dette bidrar til tining av isen. Kalkstein er derfor veldig effektivt. 

1933
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også