SWITCH SECTION

Hva brukes en dykksag til?

Sannsynligvis mer enn du tror

For ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

29. april 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180814113026619.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180814113026619.jpg
0
Hvis du allerede er utstyrt med en del ulike sager, lurer du kanskje på hva i all verden du skal med en dykksag? Det er ikke så rart, men prøver du en kan vi love deg at du fort skjønner hvorfor du bør eie en.
Dykksagen er ganske enkelt kongen av sager når det gjelder lange, rette kutt i store plater. Alternativet er gjerne å bruke en bordsirkelsag til slike jobber, men store plater er ofte tunge og uhåndterlige. Da er det vanskelig å få til rette og fine kutt med en bordsag. I tillegg må det gjerne to personer til for å gjøre jobben.  
Et annet bruksområde er å lage utsparringer midt i et emne, for eksempel til en vask i en benkeplate. Den tradisjonelle metoden å gjøre dette på er gjerne å bore hull i hjørnene og sage ut resten av utsparringen med en stikksag. Da dykksagen kan «dykke» ned midt i et emne, gjør du imidlertid jobben mye raskere og med en penere resultat. Mange dykksager har nyttige indikatorer som viser hvor du skal starte og stoppe kuttet når du dykker ned i et emne. Du skal imidlertid være oppmerksom på at det sirkulære bladet gjør at du ikke vil komme helt inn i hjørner. Dermed må du fullføre med stikksag eller håndsag inn i hjørnene. 
Andre nyttige bruksområder er: 

  • Kutting nært vegger, slik at du for eksempel kan kutte langs veggen dersom du skal rive opp et gammelt gulv eller liknende. 
  • Sage av overskytende bord og få en rett kant etter at du er ferdig med å legge terrassebord.  
  • Kutting midt på en vegg, for eksempel i forbindelse med å lage en ny døråpning. 

En dykksag egner ikke spesielt godt til splitting/ripping av smale emner som bord, bjelker og lekter. Da er en bordsag det beste.
1654
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også