115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Hva er egentlig en kilowattime?

Hvis du vet litt om det, kan det bli litt lettere å skjønne hvordan du kan spare strøm

Type something

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

15. november 2023
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

15. november 2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20231115091300571.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20231115091300571.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Både når du ser på strømpriser og strømregninger, må du ofte forholde deg til begrepet kilowattime (kWh). Men hva betyr det egentlig?

En kilowattime er ganske enkelt den enheten vi bruker for å måle forbruket av elektrisk energi. Eller mer presist, en kilowattime (kWh) er mengden energi som brukes når en enhet på 1000 watt (en kilowatt) virker kontinuerlig i en time. For å sette det i perspektiv, kan du tenke på en vanlig lyspære i huset ditt. Hvis den bruker 100 watt og står på i 10 timer, har den konsumert en kilowattime energi. Målingen har dermed direkte innvirkning på strømregningen din, hvor forbruket ditt er oppgitt i og priset etter nettopp kilowattimer.

Kilowattimer i praksis

Husholdningsapparater varierer i hvor mye energi de bruker. Et gjennomsnittlig hus i Norge bruker omtrent 16 000 kilowattimer per år. Dette tilsvarer ca. 44 kilowattimer per dag. Et typisk kjøleskap bruker omtrent 1 kilowattime energi per dag, mens en vaskemaskin kan bruke rundt 1 kilowattime per vaskesyklus. Men hva med å koke et egg? Hvis du bruker en elektrisk komfyr på maksimal effekt (omtrent 1500 watt eller 1,5 kilowatt), vil det ta omtrent 0,01 kilowattimer å koke et egg.

Husk at en kilowattime ikke er det samme som en klokketime. For noen strømforbrukere, slik som lamper, tar det mange klokketimer å bruke én kilowattime. Andre, slik som en kraftig varmeovn, bruker gjerne godt under én time på å forbruke det samme. Dessuten er ikke nødvendigvis strømforbruket helt jevnt. En varmeovn med termostat vil slå seg av og på i takt med temperaturen i rommet. Så selv om ovnen har en maksimal effekt på 1500 watt, vil den ikke gå på maks hele tiden.

Følg med på forbruket

Vil du vite nøyaktig hvor mye strøm ulike apparater bruker, må du skaffe deg eget utstyr som måler dette. Eksempelvis en strømmåler som plugges i stikkontakten, og som du deretter kobler utstyret til.

Det er også mulig å montere en måler på den såkalte HAN-porten på AMS-måleren i sikringsskapet. Da får du sanntidsinformasjon om strømforbruket i huset og kan se hvilken effekt ut- og innkobling av ulike typer utstyr har på strømforbruket. Det finnes ulike målere som kan gi ulike data fra HAN-porten.

2216
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også