SWITCH SECTION

Hva er egentlig SDS?

Sett inn og vri - så sitter det fast

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

9. april 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190409123756708.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190409123756708.jpg?maxwidth=2000
0

De fleste av oss er vant til at bor eller andre typer tilbehør vi bruker til drillen er sylindrisk eller sekskantet og spennes fast ved å stramme chucken på drillen.

De siste årene har det imidlertid blitt mer og mer vanlig med et flere tiår gammelt system som opprinnelig ble utviklet av Bosch. Systemet forkortes med bokstavene SDS, og akkurat hva bokstavene står for er det faktisk litt uenighet om. Mange mener at det stammer fra de tyske ordene «steck, dreh, sitzt», som direkte oversatt betyr sett inn, vri, sitt. Det er tilfeldigvis veldig likt det du faktisk gjør når du monterer utstyr i et SDS-verktøy.

Du setter det nemlig inn, vrir det rundt og dermed sitter det fast. For å få det ut er det bare å reversere prosessen. SDS-utstyr sitter bedre fast i chucken enn vanlige bor, som gjerne har en tendens til å løsne når du kjører drillen vekselvis fremover og i revers.

SDS-verktøy og utstyr som bor og meisler finnes i to varianter. Den ene varianten er SDS Plus, som har en diameter på 10 mm. Den andre er det som kalles SDS Max, med en diameter på 18 mm. SDS Max finner du stort sett på de største typene verktøy beregnet på de virkelig tøffe oppgavene.

Ettersom det er forskjellige diameter på Plus og Max vil ikke Max-utstyr passe i Plus-verktøy og vice versa. Dersom du har bor eller meisler som er kun er merket SDS, uten Plus eller Max, vil du derimot kunne bruke dem i Plus-verktøy.  Det opprinnelige SDS-systemet er nemlig kompatibelt med SDS Plus.

1500
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også