Hva er egentlig ugress?

Det kommer faktisk litt an på

Av ByggeBolig
23. mai 2018
http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180531053419811.jpg http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180531053419811.jpg
0
Ugress er noe alle har et forhold til, og som mange ikke ønsker å ha i hager og bed. Om vi maler med litt bred pensel, kan vi si at det er planter som på en eller annen måte gjør skade og som derfor er uønsket der de står. For boligeiere dreier det seg i stor grad om uønskede vekster som er skjemmende i hager og bed, giftige panter som kan skade mennesker og dyr eller planter som vokser fort og hindrer sikt. Du har sikkert irritert deg over løvetannen som plutselig er over hele gressplenen, brenneslen barna får vondt av å komme borti eller skvallerkålen som trenger seg opp gjennom grusen på gårdsplassen. Alt dette og mer til er vekster og planter vi av ulike grunner ikke vil at skal vokse i eller rundt hagen. 
For de som driver mer profesjonelt med landbruk o.l. er det først og fremst problematisk at ville planter som vokser blant kulturplanter, konkurrerer om vann, lys og næring. Dermed gir de dårligere vekstvilkår for de plantene vi faktisk vil at skal vokse og kan gi negative effekter for avlingen.
Samtidig er det verdt å tenke over at ugress ikke er ugress under alle forhold. Enkelte steder kan en bestemt plante være ansett som ugress, for eksempel i en åker. Samtidig kan den ha stor verdi og nytte andre steder, for eksempel i en skråning der den binder jorden og hindrer erosjon. Det er også mange som ønsker å ha naturhager. Der er ugress i mindre grad sett på som negativt. 
Og har du noen gang lurt på hvorfor ugresset sprer seg så fort? Det er blant annet fordi de fleste ugressplanter produserer veldig mange frø. Der våre vanlige kornarter produserer ca. 50 frø, kan mange ugressplanter produserer 10 000 – 30 000 frø per plante. Da kan det bli vanskelig for en stakkars boligeier å holde tritt. 
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også