Hva er en hullsag?

Det er sagen du bruker når du skal lage perfekte hull

Av ByggeBolig
8. januar 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190108093722495.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190108093722495.jpg?maxwidth=2000
0

Noen ganger det behov for å lage hull i et materiale, enten det dreier seg om behov for å tre en veggplate over en elektroboks eller du skal lage et hull for ledninger i en bordplate. Da kan du alltids bruke drill og stikksag for å gjøre jobben, men det beste resultatet får du ved å bruke en hullsag.

Hullsagen er en rund kopp med skjæretenner som monteres i en vanlig drill eller boremaskin. Det er altså drillen som driver sagen. I midten av hullsagen sitter det et bor som hjelper deg å starte hullet på riktig sted og guider sagen gjennom materialet.

De vanligste hullsagene kommer i mange ulike størrelser, fra noen få til godt over ti centimeter i diameter. De finnes for både treverk, mur, fliser og metall. Det kan være lurt å kjøpe et sett med ulike størrelser for å ha fleksibilitet til å løse flere typer oppgaver.

De mest typiske bruksområdene for en hullsag er å lage hull for fremføring av vann, avløps- og ventilasjonsrør, samt hulltaking for elektrobokser. Sistnevnte trenger du typisk å gjøre når du skal sette opp veggplater, panel eller liknende etter at elektrikeren har vært på besøk for å strekke rør og sette opp elektrobokser for stikkontakter, brytere osv.

Skal du bruke store hullsager i harde materialer eller lage dype hull, bør du først sjekke at drillen din er sterk nok. Slike jobber vil nemlig kreve ganske mye kraft. Er drillen for svak vil du rett og slett risikere at den blir så varm at elektronikken brenner opp mens du holder på. Drillen bør også ha en mekanisme som sikrer at den ikke fortsetter å rotere dersom sagen skulle sette seg fast. Det er faktisk ganske fort gjort og kan bli svært smertefullt for den som holder drillen.

1702
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også