SWITCH SECTION

Hva menes med fallende lengder?

Lær deg lingo'n i trelasten

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

26. november 2019
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

26. november 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191126085549363.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191126085549363.jpg?maxwidth=2000
0

Om du har vært på trelasten eller sjekket trevareutvalget hos en forhandler på nettet, kan det være at du har lagt merke til at det ofte står «leveres i fallende lengder». Det kan for eksempel dreie seg om konstruksjonsvirke som bjelker og lekter, innvendig panel, terrassebord eller utvendig kledning. Men hva betyr egentlig fallende lengder?

Kort fortalt betyr det at lengdene varierer. På én pall med bjelker vil det med andre ord ikke være slik at alle bjelkene er like lange, men som regel et sted mellom 3,5 og 5 meter lange. Du vil imidlertid også kunne finne lengder som er noe kortere enn 3,5 meter eller noe lenger enn fem meter.

Grunnen til at det er slik henger sammen med at materialene kommer fra trær og at trelastprodusentene utnytter så mye av stokken som mulig. Da blir det naturlig nok variasjon i lengdene.

Fallende lengder har mest å si for deg dersom du skal bestille en hel pall eller pakke med materialer. Ofte har du nemlig behov for gitte lengder for å få gjort det du skal. Skal du sette opp vegger med standard høyde på 2,40 er det for eksempel upraktisk å få mange bjelker på fire meter. Etter å ha kappet dem til riktig lengde sitter du da igjen med en haug ukurante lengder som du ikke får brukt. Det er jo litt bortkastede penger. I andre tilfeller spiller det mindre rolle eller du kan være heldig med hvordan lengdene går opp. Det er helt avhengig av hva du skal bruke materialene til.

Er det viktig for deg å få materialene i bestemte lengder, bør du vurdere å bestille faste lengder. Det er fullt mulig, men det kan være du må betale noe mer. En annen mulighet er at du gjør jobben selv – altså går på trelasten og plukker ut de riktige lengdene. Det tar litt lenger tid, men da får du det som du vil og kan i tillegg sjekke at materialene ikke kuver (bøyer seg) for mye eller har mer kvister enn du setter pris på.

1883
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også