Hvilket parkettunderlag?

Det står mellom skumplast og ullpapp

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

12. april 2019
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

12. april 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190412100012341.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190412100012341.jpg?maxwidth=2000
0

Når du skal legge parkett er det viktig å bruke et parkettunderlag som sørger for at den undergulvet og parketten skilles fra hverandre. Det handler først og fremst om at det ikke skal oppstå gnisninger mellom parketten og undergulvet. I tillegg gjør underlaget at det blir mer komfortabelt å gå på gulvet.

Det finnes i hovedsak to typer parkettunderlag du kan velge mellom:

  • Skumplast
  • Ullpapp

Skumplast finnes i flere ulike typer og mange av parkettleverandørene lager sine egne varianter. Denne typen underlag er typisk et par millimeter tykk. Den gir både bedre trinnlyddemping og isolerer bedre enn ullpapp. Det er imidlertid viktig å være klar over at det ikke vil gi samme effekt som trinnlydplater eller andre materialer laget spesielt for å dempe trinnlyd. Isolasjonsevnen er også svært begrenset sammenliknet med å isolere gulvet på tradisjonelt vis.

Ullpappen på sin side er ofte så tynn som 1 mm. og er svært formstabil. Den gir med andre ord ikke rom for at parketten kan svikte når du går på den. Det forutsetter selvsagt at undergulvet er plant.  Har du små dumper i undergulvet er det mulig å legge flere lag med ullpapp i dem for å jevne ut. Det er imidlertid ikke sikkert at produsenten av parketten går god for denne løsningen.

Har du mange små ujevnheter i undergulvet er det som regel bedre å velge skumplast ettersom den er tykkere og dermed tar opp ujevnhetene bedre. I en del tilfeller kan det dessuten lønne seg å avrette ujevnhetene med avrettingsmasse i stedet for å kompensere for dem med parkettunderlaget.

Legger du parkett på betong skal du alltid ha fuktsperre mellom betong og parkettunderlag. Du kan enten bruke plastfolie eller et kombiunderlag.

1725
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også