SWITCH SECTION

Hvit maling? Nei, det var for dyrt!

Hvite hus var faktisk ikke for den jevne innbygger før i tiden

For ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

3. juni 2019
For ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

3. juni 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190603093449608.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190603093449608.jpg?maxwidth=2000
0

Tar du deg en spasertur i nabolaget ditt finner du helt garantert ut at en stor andel av husene er hvitmalte - kanskje særlig de som er av god gammel årgang. Da er det fort gjort å tenke at hvit har vært den foretrukne fargen i uminnelige tider.

Det er faktisk ikke riktig, men vi må reise ganske langt i tilbake tid for å finne belegg for påstanden. Vi må tilbake til den tiden da malerfaget var litt av en øvelse i alkymi og det ikke bare var å stikke på butikken for å handle seg et spann maling eller tre. 

Sjølberga med maling

For det første var det slik at husene i stor grad ikke ble malt i det hele tatt. Da er vi gjerne mer enn 150 år tilbake i tid. Dersom husene ble malt var de i rikfolks eie. Dette var ikke noe for almuen, må vite. Ettersom tiden gikk ble det imidlertid mer vanlig å male husene, men det var store forskjeller i kostnader til ulik type maling. 

Den billigste malingen var den som kunne lages selv - av pigmenter som ble hentet fra jernoksid i jorda. Der finner vi stort sett røde og okergule pigmenter - og derfor ble husene gjerne malt i disse fargene. 

For å lage malingen ble gjerne rugmel, vann og pigmenter blandet sammen, men det fantes et utall oppskrifter på ulike gårder landet rundt. Uansett kalles det for komposisjonsmaling - og kjøper du falurød maling i dag er det nettopp det du får. Den har faktisk ganske god holdbarhet, om du skulle lure på det.

Den eksklusive hvite

Faktisk kostet hvit maling fra fire til ni ganger mer enn de røde og okergule variantene. Det er så stor forskjell at hvitt var helt uaktuelt for de fleste. 

Blå maling var forresten og ganske kostbart i hine hårde dager. 

Dermed er det ikke så rart at det kun var de mest bemidlede som hadde mulighet til å male huset sitt hvitt. Vi tipper du også ville vurdert det litt annerledes om selgeren i butikken fortalte deg at du måtte betale mange ganger mer om du ville ha hvitmaling kontra rød eller gul.

Tiden gikk imidlertid videre også her, og ut over 1900-taller ble det mer overkommelig for allmennheten å investere i hvit maling. Og dermed ble svært mange hus malt hvite - og vi fortsetter med det den dag i dag. Det har bare ikke alltid vært slik.

2224
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også