Hvordan vil du åpne garasjeporten?

Det er flere varianter å velge mellom

Av ByggeBolig
3. september 2018
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180903074836515.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180903074836515.jpg
0
Som for de fleste andre ting som relaterer seg til boligen, er det også flere valg du kan ta når du skal ha deg en ny garasjeport. Noe av det viktigste er hvordan porten skal åpnes og det finnes en del valgmuligheter. Hvilken port du velger er selvsagt avhengig av personlig smak, men det også viktig å tenke over tilgjengelig plass foran garasjen og garasjens mål som sådan.
Den klassiske vippeporten er nok mange kjent med. Det er en type garasjeport som vippes utover før den går inn i skinner som henger i taket på garasjen. En fordel med vippeporter er at de leveres som én enhet, uten ledd eller sammenkoblinger. Det gjør dem robuste. Ulempen er at de krever litt plass foran garasjen – altså kan du ikke kjøre helt inntil porten før du åpner. 
Har du en kort innkjørsel slik at du må kjøre helt inntil porten før du åpner, kan det være fornuftig å gå for en ledd- eller rulleport. Begge åpnes loddrett, men den største forskjellen mellom dem er at rulleporten rulles sammen i en oppbevaringskasse under taket like over garasjeåpningen når porten er åpen. Du kan si at det er garasjeverdens svar på rullegardiner. En leddport ligger derimot i skinner langs hele garasjetaket. Bruker du garasjetaket til oppbevaring kan en rulleport være fornuftig, men vær obs på at oppbevaringskassen som regel krever mer høyde og sideklaring enn andre garasjeporter. 
En nær slektning av leddportene som åpnes loddrett, er skyveportene. En slik port fungerer på akkurat samme måte som de vanlige leddportene, men bruker en av veggene til lagring av porten når den er åpen. Med en skyveport ofrer du altså plassen på den ene veggen, men frigjør samtidig plass i taket. Dessuten er det enkelt å bare åpne en del av porten når du skal inn uten bil. 
Det siste alternativet er svingporten, det vil si en todelt port med dører som åpnes utover. Mange vil nok oppleve det som upraktisk ettersom det krever mye plass foran garasjen når den skal åpnes, men det er samtidig den eneste garasjeporten som ikke stjeler verken tak- eller veggplass innvendig. 
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også