Hvor høyt skal klosettet henge?

Det finnes anbefalinger, men dine behov avgjør

Av ByggeBolig
31. januar 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190131085113534.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190131085113534.jpg?maxwidth=2000
0

Når du bygger nytt bad er det mange valg som skal tas og flere av dem har en ting til felles: det er ikke uten videre mulig å angre seg når jobben er gjort. Et slikt valg er hvor høyt du skal montere det vegghengte toalettet. Når monteringen er gjort og kassen er flislagt er det nemlig ikke bare-bare å gå tilbake på valget.

Ser vi på anbefalingene fra VVS-bransjen og produsentene er de fleste enige om at sittehøyden bør være rundt 42 cm. fra ferdig gulv. Det vil typisk si at overkanten på porselenet er rundt 40 cm. fra gulvet, så kommer selve ringen du faktisk sitter på i tillegg. Det finnes også produsenter som mener 43 cm. er den optimale sittehøyden for et klosett.

Den eneste som egentlig sitter på fasiten er deg selv og dine behov. Derfor er det greit å vite at det ikke er noe i veien for å velge en annen høyde enn produsenten anbefaler i utgangspunktet. Bare pass på at du velger en innbyggingsramme som faktisk lar seg justere i høyden. Det kan være lurt å sjekke hvor mye det er mulig å justere, eventuelt om det finnes varianter som har høyere eller lavere sittehøyde i utgangspunktet.

For å finne ut hvilken høyde som passer best, kan det rett og slett være fornuftig å prøve seg frem på ulike klosetter. Start med det du har fra før av og fortsett med å ta med målebånd til venner og familie for å finne ut hvor høyt de har montert klosettene sine. Besøk også VVS-butikker for å prøve ut ulike høyder. På den måten skaffer du deg et godt grunnlag for å ta ditt eget valg.

1517
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også