Hvor mye plass bør det være rundt kjøkkenøya?

Heller litt for mye enn litt for lite

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

19. februar 2019
Foto: Pexels
Foto: Pexels
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190219125531876.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190219125531876.jpg?maxwidth=2000
0

Kjøkkenet er blant de mest brukte rommene i boligen, enten det dreier seg om matlaging, leksegjøring, middag eller sosiale lag. For å lage et samlingspunkt i rommet, er det mange som ønsker å få plass til en kjøkkenøy.

Samtidig er det ikke alle som har flust med plass på kjøkkenet. Da kommer følgende spørsmål fort opp: hvor mye plass bør det være rundt kjøkkenøyen?

En generell anbefaling er at du bør ha minimum 120 cm. fri plass rundt hele øyen. Da oppnår du flere fordeler:

  • Du får åpnet to stk. 60 cm. skap som står overfor hverandre.
  • Det er mulig å passere med god margin selv om et skap eller oppvaskmaskinen står åpen
  • Rullestolbrukere får tilstrekkelig snuplass

Det er ikke dermed sagt at du ikke kan lage kjøkkenøy med mindre enn 120 cm. fri plass rundt. Risikoen er imidlertid at du vil oppleve det som upraktisk og trangt– særlig hvis du skal ha sitteplasser rundt øyen. Da blir det fort lite tilgjengelig plass til å passere mellom stolene og kjøkkeninnredningen. Det samme gjelder når skuffer og skap står åpne. Det kan bli ganske irriterende over tid.

Det er derfor gode grunner til at de fleste kjøkkenprodusenter anbefaler litt mer fremfor litt mindre enn 120 cm. når du skal bygge kjøkkenøy. 

Prøv deg frem

For å finne ut hva som passer deg, kan du gjøre noen enkle tester. Én måte å gjøre det på er å bruke pappesker til å simulere størrelsen på kjøkkenøyen. Da ser du enkelt hvor stor eller liten plass du får til overs. En annen måte å gjøre det på er å markere størrelsen på ønsket kjøkkenøy med maskeringstape på gulvet. Det kan dessuten være lurt å besøke kjøkkenutstillinger, samt å se hvordan venner og bekjente har løst utfordringen.

1704
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også