Hvor skal stikkontaktene plasseres?

Det er flere valg du kan ta når du bygger nytt kjøkkenet

Av ByggeBolig
14. januar 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190114103634566.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190114103634566.jpg?maxwidth=2000
0

Når du bygger nytt kjøkken kommer du etter hvert borti en praktisk problemstilling knyttet til hvor du skal plassere stikkontakter på kjøkkenbenken. Da er det nyttig å vite at det finnes flere ulike løsninger å velge mellom.

En vanlig måte å gjøre det på er å plassere stikkontaktene under overskapene, altså feste dem i bunnplaten på overskapene. Da blir både stikkontakt og kabling lite synlig, men du må godta forholdsvis store kontakter ettersom innmaten på kontaktene ikke kan felles inn.

En annen løsning som ofte brukes er å plassere stikkontaktene på veggen mellom benkeskap og overskap. Da bør du planlegge kjøkkenet slik at elektrikeren monterer skjult anlegg med innfelte kontakter. Dermed bygger ikke kontaktene så mye på veggen og blir mindre fremtredende, men du kommer likevel ikke unna at de står godt synlig på veggen.

Derfor er det mange som vil montere stikkontakter i selve benkeplaten. Her finnes det etter hvert en rekke løsninger som både er praktiske og har et attraktivt design. For eksempel:

  • Pop up-søyler
  • Pop up-paneler
  • Nedfelte stikkontakter med lokk

Både søyler og paneler fungerer slik at de er skjulte når de ikke er i bruk, men kan tas frem når du trenger dem. Selve funksjonen for hvordan stikkontaktene tas frem og blir synlige varierer fra produsent til produsent; noen av dem trenger du kun å gi et lite trykk, mens andre må dras frem eller opp.

Mange av pop up-løsningene gir deg dessuten mulighet til å ta dem frem for å koble til utstyr, for så å skjule dem ned igjen med ledningene tilkoblet.

En viktig ting å tenke på når du skal velge løsning er hvor mye de bygger nedover. Generelt krever søylene mest plass under benken, mens nedfelte stikkontakter med lokk bygger minst. Flere av sistnevnte kan monteres i 40 mm. tykke benkeplater selv om det er skuff under.

1857
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også