115

Hvordan beskytte trefasaden om vinteren

Se hvordan du kan beskytte trefasaden på huset ditt gjennom de kalde vintermånedene.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

9. november 2022
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221109163213684.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221109163529677.jpg?maxwidth=900
0

Det er det viktig å ta noen forholdsregler for å sikre at trefasaden din er beskyttet mot vær og vind gjennom vinteren.

Bruk værbestandig maling eller fugemasse

Du kan beskytte trefasaden mot vær og vind ved å bruke en værbestandig maling eller fugemasse på trekledningen. Dette vil bidra til å holde fuktigheten ute og forhindre at treverket vrir seg eller sprekker i det kalde været. 

Du bør også sørge for at eventuelle hull eller sprekker i kledningen tettes for å beskytte boligen ytterligere mot kulden. Å ta disse enkle forholdsreglene vil bidra til å sikre at hjemmet ditt er bygget for å vare, uansett vær.

Det er viktig å ta vare på kledningen din, og den beste måten å gjøre dette på er å grunne en ubehandlet kledning med en oljegrunning før vinteren. Dette vil beskytte treverket mot vær og vind og få den til å vare lenger. Om våren kan du påføre en hybridmaling på kledningen for å gi den et mer ferdig utseende. Det er viktig å grunne alle kutteflater og synlige detaljer samt tette spikerhull med fugemasse før montering og i vintermånedene for å sikre lang levetid på malingsjobben. 

Malingsprodusenter garanterer ikke for holdbarheten til toppstrøket dersom kledningen blir stående ubehandlet over vinteren. Rådet er å kjøpe en kledning med grunning og mellomstrøk allerede påført. Dette vil gjøre det lettere å vedlikeholde fasaden og få den til å holde seg fin.

Male huset på vinteren?

Når utetemperaturen synker, lurer mange huseiere på om de fortsatt kan male utsiden av hjemmene sine. Svaret er ja, men det er noen ting å huske på. Først og fremst har husmaling temperaturbegrensninger både under påføring og mens den tørker. Dette betyr at maling bør utføres når både underlaget og luften er innenfor det nødvendige temperaturområdet. Avhengig av hvor du bor, kan dette bety å male mye tidligere eller senere på året.

En annen ting å huske på er at maling i kjøligere temperaturer kan forlenge tiden det tar før malingen tørker. Dette er fordi malingen tørker saktere når den er kald. Men så lenge du er klar over dette, bør du fortsatt kunne få jobben gjort uten store problemer. Så hvis du lurer på om du fortsatt kan male hjemmet ditt når temperaturen begynner å synke, er svaret ja. Bare husk å ha de nevnte tipsene i bakhodet. 

Ved maling under kjølige eller fuktige forhold er det viktig å ta forholdsregler mot dugg. Dugg kan føre til at maling renner av veggen, så det er viktig å være klar over temperatur- og fuktighetsnivået før du starter et maleprosjekt. 

Hvis du ønsker å bruke vanntynnet maling, bør utetemperaturen være minst +5–10 °C. Luftfuktigheten bør maks være 80 % RF og fukten i underlaget 16–18 %. Pass på nøye lese produsentenes anbefalinger og å avslutte i god tid før duggfall.

Generelt er alkydbaserte malinger litt mer motstandsdyktige mot lave temperaturer, men den kan bruke lengre tid på å tørke.

Vedlikehold av kledningen

Det er mange ting å ta hensyn til når det gjelder vedlikehold av kledning, og en av dem er om man skal behandle kledningen om vinteren. Selv om det er mulig å la kledningen være ubehandlet, er det ikke nødvendigvis det beste alternativet. Vårfukta og -været kan også skade kledningen, og det blir mye arbeid med å børsten og skrapa.

Det er viktig å beskytte din nymalte kledning mot fukt, da kondens kan skade malingen. Vi anbefaler å bruke en fuktmåler for å overvåke fuktinnholdet i kledningen, og iverksette passende tiltak for å beskytte den mot fuktige forhold.

Ved bruk av stillas er det lurt å kle dette inn med en lys presenning. Da vil solstrålene slippe gjennom og bidra til å holde fasaden varm. En varmevifte kan også plasseres under presenningen for å hjelpe til med å sirkulere varm luft.

3776
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også