115
Foto: Shutterstock

Hvorfor er det så stor prisforskjell på ytterdører?

Hvorfor er det så stor prisforskjell på ytterdører?

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

2. september 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

2. september 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220902113642623.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220902113642623.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Dersom du er en av dem som vurderer en ny ytterdør, har du helt sikkert lagt merke til at de finnes i flere prisklasser. Kanskje har du også lurt på om det er egentlig er noen stor forskjell på den døra som koster 6000-7000 og den som koster 20 000. Begge to er jo ytterdører og jammen ser de tilforlatelig like ut også. Det er imidlertid en del forskjeller på dem, og de færreste av dem klarer du å se med det blotte øyet.

Holder lenger

En viktig forskjell på rimelige og mer kostbare dører, er hva slags materialer de er laget av og hvilken kvalitet det er på overflatebehandlingen. Generelt sett vil en mer kostbar dør være laget av mer solide materialer og ha bedre kvalitet på overflatebehandlingen. Dermed er den mer motstandsdyktig og holdbar i møtet med det nordiske klimaet den utsettes for. Den må både kunne tåle stekende sol om sommeren, fukt og nedbør på høsten og svært lave temperaturer om vinteren. Det er dessuten et poeng at dør kan tåle store temperaturforskjeller på inn- og utside uten å ta skade i form av kuving.

Vil du ha en dør som tåler alt av vær og vind, kan det eksempelvis lønne seg å investere i en dør med kompaktlaminat. Det er spesielt viktig dersom du har et inngangsparti uten overbygg som beskytter døren.

Bedre sikkerhet

Velger du en mer kostbar dør, velger du ofte også større grad av sikkerhet. Sikkerhet handler både om hva slags låskasser som brukes i dørene, hvilke typer hengsler de er utstyrt med og om de har ekstra forsterkninger i karm og glass.

Rimelige dører uten forsterket sikkerhet kan ta så kort tid som 20 sekunder å bryte opp for de som vet hva de driver med, mens de sikreste dørene på markedet kan ta over 20 minutter å bryte opp. Da er sannsynligheten stor for at innbruddstyvene kommer til å gi opp forsøket på å komme seg inn. Det er imidlertid ikke noe automatikk i at en dyr dør er innbruddssikret til et slikt nivå, så dette må du sjekke dersom sikkerhet er spesielt viktig for deg.

Bedre isolert mot kulde og lyd

Som nevnt dyrere dører ofte laget av bedre materialer enn rimelige dører. I tillegg til at det er positivt for holdbarheten, har det også gunstige effekter når det gjelder isolering mot kulde og lyd. Jevnt over vil kvalitetsdører til en høyere pris prestere bedre på begge disse punktene. At døren isolerer godt mot kulde er viktig for å unngå å fyre for kråkene og å holde bedre på temperaturen i yttergangen.

Bor du i et område med mye støy, eksempelvis nært en trafikkert vei, er lydisoleringen også verdt å ta med seg. Her kan det være verdt å huske på at en endring på 3 desibel vil utgjøre en merkbar forskjell, og at en endring på 10 desibel innebærer en halvering/dobling av lyd.

Større valgfrihet

Velger du en mer kostbar dør, får du ofte større valgfrihet når det gjelder de synlige faktorene som design og fargevalg. Det betyr at du får bedre mulighet til å finne den døren som passer best mulig til akkurat ditt hus.

De siste årene har eksempelvis spreke farger blitt mer og mer utbredt på ytterdører i norske boliger. Hvis du vil ha muligheten til å gjøre det samme hos deg, er det de litt mer kostbare modellene eller seriene du bør se nærmere på.

PS! En del leverandører gir bedre garantier på de dyreste dørene enn de gjør på de rimelige. Det er også noe som kan ha betydning når du vurderer hvilken ytterdør du skal velge neste gang.

3396
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også