I en del tilfeller kan det være fristende å tappe varmtvann rett fra kranen i stedet for å koke det opp i en kjele eller vannkoker. For eksempel når du skal ha deg en kopp te eller du vil spare litt tid når du skal koke pasta eller poteter til middagen. Det bør du faktisk ikke gjøre.
En viktig grunn til dette er at du kan risikere å få i deg tungmetaller som følge av at det ofte er kobber i både varmtvannsberedere og i rørsystemet i boligen for øvrig. Når vannet står stille vil kobberet skilles ut og konsentrasjonen i vannet økes. Det er blant annet derfor det anbefales at du lar vannet renne en stund før du bruker det, selv om du tapper kaldt vann til drikke eller matlaging. Da blir du nemlig kvitt vannet som kan ha forhøyede konsentrasjoner av metaller.
For varmtvann hjelper ikke det dersom vannet kommer fra en bereder som inneholder kobber. Alt vannet i bereden kan jo ha forhøyede konsentrasjoner ettersom det har stått en stund for å bli varmt. Det hjelper heller ikke å koke vannet etter du har tappet det. Tungmetallene blir værende uansett hvor mye du koker.
Selv om dagens varmtvannsberedere holder så høy temperatur at farlige bakterier ikke skal kunne vokse, skal du også tenke gjennom at varmt vann generelt gir bedre grobunn for bakterievekst enn kaldt vann og derfor ikke anbefales brukt når du vil ha deg en rask kopp te.
Alt i alt er det altså gode grunner til at drikkevannsforskrifter over hele verden anbefaler at vann som skal brukes til drikke eller matlaging skal være kaldt.
